Auto klemrijden op snelweg om erger te voorkomen, daardoor schade, wie betaalt dat?

Van de week was er in het nieuws een stukje over een man die op de snelweg een auto heeft klem gereden. De bestuurder van de klem gereden auto was een vrouw die onwel geworden was en zwalkend over de snelweg en door de berm reed.

In het filmpje gemaakt met een dashcam zie je dat er een auto voor haar gaat rijden en dan gematigd remt om de auto van de vrouw tot stilstand te brengen. De schade aan de auto van de man is aanzienlijk. Wie betaalt dat? En voordat met roept "Als hij een all risk verzekering heeft." Maar stel dat die man alleen een WA verzekering heeft.
Hier het nieuwsbericht:
https://www.ad.nl/binnenland/deze-held-redde-onwel-geworden-vrouw-op-snelweg-ze-zat-als-een-slappe-pop-achter-het-stuur-br~a28640e0/
.
Blijkbaar hebben ze bij het AD zo'n moeite om journalisten en items te vinden, dat ze hun artikelen nu maar bij goeievraag.nl weghalen.

https://www.ad.nl/auto/ben-je-verzekerd-als-je-bewust-je-auto-vernielt-om-een-leven-te-redden~a797a93d/

Toegevoegd op 29 November 2021 15:01: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Als hij alleen aan WA verzekering heeft moet hij zijn schade zelf betalen. Mogelijk dat de zijn verzekering de schade aan het andere voertuig betaalt. Die kans is echter klein, omdat hier geen sprake is van een ongeluk, maar van een opzettelijke handeling. Waarbij schade aan dat voertuig op de koop toe is genomen. Verzekeringsmaatschappijen kennende, verwacht ik dat de verzekeringsmaatschappij van de ander auto, de bestuurder van de "reddende auto" aansprakelijk zal stellen voor de schade aan dat voertuig. Ik herinner me dat vroeger in ons dorp een paard op hol was geslagen waarbij mensen en kinderen gevaar liepen. Een man wist dit paard tot stilstand te brengen. Daarbij werden kleren zijn beschadig, maar zijn WA verzekering betaalde die niet, omdat hij zelf verantwoordelijk was voor die beschadiging.

De verzekering van de vrouw die achterop reed zal die schade moeten betalen. Het is haar auto die achterop een andere auto klapt en dus niet op tijd remt of uitwijkt. Dat de man met opzet voor haar gaat stilstaan om een botsing te veroorzaken, zal in dit geval niet zwaar tellen omdat de vrouw onwel was en anders sowieso een ander ongeluk zou hebben gehad of veroorzaakt. Gaat iemand (uit wraak, woede of wat voor domme gedachte dan ook) expres een botsing veroorzaken of laten ontstaan als daar geen goede reden (zoals in dit geval: erger voorkomen) voor is, dan is die veroorzaker aansprakelijk. In vrijwel alle andere gevallen geldt dat degene die ergens achterop rijdt verantwoordelijk wordt gehouden. Dat het een lease auto betreft doet niet ter zake. Het is in dit geval de lease maatschappij die de schade kan verhalen op de verzekering van de onwel geworden vrouw. Bij een auto die particulier is verzekerd, zal ook de verzekering van de vrouw moeten uitkeren. Afhankelijk van de leeftijd en dagwaarde van de auto kan het dan wel voorkomen dat je uiteindelijk minder krijgt uitgekeerd dan je daadwerkelijke schade. Dergelijke acties zoals van de man die zijn auto ervoor zette, worden in een split second bedacht. Tijd om te overwegen of de schade aan je eigen auto wel of niet volledig vergoed zal worden heb je niet. En al denk je er van tevoren over na: het risico op groot menselijk leed als er echt een ernstig ongeluk zou ontstaan is zo groot dat je die schade dan voor lief neemt.

De vraag wie aansprakelijk is voor de schade lijkt mij beantwoordt te kunnen worden door de term zaakwaarneming.Zaakwaarneming is het zich willens en wetens en op redelijke grond inlaten met de behartiging van eens anders belang, zonder de bevoegdheid daartoe aan een rechtshandeling of een elders in de wet geregelde rechtsverhouding te ontlenen. De belanghebbende is, voor zover zijn belang naar behoren is behartigd, gehouden de zaakwaarnemer de schade te vergoeden, die deze als gevolg van de waarneming heeft geleden. Zie artikel 198 en 200 van boek 6 burgerlijk wetboek zie bron. Als men de aansprakelijkheid heeft gevonden kan men een verzekering erbij halen. Als de vrouw aansprakelijk is voor de schade aan de auto van de man dan zou eventueel haar autoverzekering moeten uitkeren.

Bronnen:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0005289/2017-09-01

De financiele afhandeling van deze zaak is afhankelijk van de opstelling van de twee betrokken verzekeraars. Er zijn verzekeraars die in deze zaak coulance zullen toepassen. Andere zullen de schuldvraag leggen bij de verzekeraar van de vrouw omdat zij de oorzaak was van wat daarna is gebeurd en dat heeft dan gevolgen voor schadevrije jaren, premie en eventuele no-claimkorting. Ook zijn er verzekeraars die geen financiele gevolgen verbinden aan de met opzet veroorzaakte aanrijding. Bron: De Stentor, 27 november 2021.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100