Is er een mogelijkheid om niet mee te doen aan een pensioenfonds via je werkgever?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is een mogelijkheid, maar dan moet je een erkende gewetenverklaring afleggen! (met nadruk op erkend). In 99% van de gevallen zal en kan er dus geen afstand gedaan kunenn worden bij een pensioenfonds. Tevens, de werkgever betaalt vaak een groot gedeelte mee aan jouw pensioen, dus waarom zou je afstand willen doen (maar dat is een andere discussie!)

Nee, helaas niet. Of tenminste.. helaas mag je niet zelf kiezen voor welk pensioenfonds je zou willen gebruiken. Het is uiteraard wel goed dat het verplicht is dat je spaart voor je pensioen.

Soms wel soms niet. Het ligt er helemaal aan, in welke branche je werkzaam bent, en wat voor CAO daarvoor geldt. Hieronder 2 citaten; 1e alinea over verplichtingen werkgever, en 2e alinea over verplichting werknemer. "Maakt een bedrijf deel uit van een bedrijfstak waarvoor een verplichte bedrijfstakpensioenregeling geldt, dan moet het uiteraard wel een pensioenregeling voor zijn werknemers hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor grote bedrijfstakken als de bouw, de metaal, de overheid en de gezondheidszorg. Maar ook voor kleinere sectoren zoals die van de bakkers, slagers en ook de landbouw." "Of de medewerkers bij een werkgever verplicht moeten deelnemen, hangt af van de beschikking die voor bepaalde bedrijfstakken (branches) is afgegeven. Vaak is ook in de CAO geregeld dat bedrijven en werknemers verplicht zijn aangesloten bij een pensioenfonds. Is binnen een bepaalde bedrijfstak een pensioenfonds verplicht gesteld, dan kan een werknemer die veranderd van werkgever binnen die bedrijfstak doorgaans bij hetzelfde pensioenfonds blijven." Veel meer te lezen over pensioen in onderstaande link.

Bronnen:
http://www.pensioenvergelijk.com/pensioen-...

Volgens de PensioenWet geldt contractsvrijheid. Het aangaan van pensioen is daarmee gebaseerd op het in Boek 6 Burgerlijk Wetboek geldende “aanbod en aanvaarding”. Omdat de basis van de pensioenovereenkomst aanbod en aanvaarding is zou een afstandsverklaring dus nog steeds mogelijk moeten zijn Zie bron voor het hele verhaal over afstandsverklaring pensioen.

Bronnen:
http://www.doorneweerd.nl/Pensioen-Lijfren...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100