Ik zit in de bijstand mag ik rekening openen voor mijn dochter?

Ik wil een spaarrekening openen voor mijn minderjarige dochter en daar zelf elke maand een bedrag op storten maar ik zit in de bijstand mag dat ? Of valt haar spaarrekening dan toch onder mijn vermogen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, je mag een rekening openen op naam van jouw minderjarige dochter en daar zelf geld op storten. En ja, het saldo van die rekening telt mee voor het bepalen van jouw vermogen. Het heeft dus geen zin om een extra rekening te openen om zo je eigen vermogen te verlagen.

Vermogens van minderjarige kinderen worden voor de inkomstenbelasting (box 3) meegeteld bij hun ouders. Van de inkomstenbelasting zul je niet gauw "last" krijgen want het heffingvrij vermogen is in 2021 eur 50.000 voor belastingplichtigen zonder fiscale partner en euro 100.000 voor belastingplichtigen met fiscale partner. Echter: Je schrijft dat je een bijstandsuitkering ontvangt. Een bijstandsuitkering krijg je niet als je vermogen boven een bepaalde grens ligt. Die vermogensgrens is € 12.590,- voor een gezin of alleenstaande ouder en € 6.295,- voor een alleenstaande (bedragen voor 2021). Het vermogen van kinderen die 18 jaar of ouder zijn of van kinderen voor wie je geen kinderbijslag ontvangt telt voor de bijstand niet mee maar het vermogen van minderjarige kinderen wel.

Toegevoegd op 21 November 2021 18:55: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100