Moet ik de huurtoeslag terug betalen na samenwonen?

Ik woon op het adres van mijn vriendin(sinds augustus 2018),
we willen binnenkort (15 oktober 2018) samenwonen, mijn vriendin krijgt huurtoeslagen en dat komt door omdat ze bijstandsuitkering heeft.
Nu verdien ik 30k per jaar.
Klopt het dat wij het gehele huurtoeslag bedrag van het jaar 2018 terug moet betalen terwijl we alleen vier maanden samenwonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Huurtoeslag stopt dan per 15 oktober 2018, mits je de Belastingdienst, de uitkeringsinstantie (gemeente) en je vriendin haar verhuurder direct inlicht. Net als bij alle andere wijzigingen in inkomen en gezinssamenstelling. Kan zijn dat de datum van een samenlevingscontract bindend is. Maar ook als je dat niet hebt kun je gekort worden. Immers, bij verdenking van samenwonen staan de uitkeringsinstanties met geblindeerde camera-auto's te kijken hoe vaak je samen bent. Maar wacht even... 1.) Je wilt "binnenkort (15 oktober 2018) samenwonen". 2.) Je woont al vier maanden samen. 3.) Je woont "op het adres van mijn vriendin(sinds augustus 2018)". Doe zo'n drievoudige inconsequentie alsjeblieft niet richting de instanties. Gewoon de waarheid spreken. En als je terug moet betalen, doe dan een voorstel voor een betalingsafspraak die je (ruim) kunt nakomen, al is het maar een tientje per maand. Je zei je 30K per jaar verdient, dus waar hebben we het eigenlijk over.

De financiële situatie voor uw vriendin wijzigt totaal. Zij heeft een bijstandsuitkering en moet de gemeente onmiddellijk de wijziging in persoonlijke situatie doorgeven. Concreet: de bijstandsuitkering stopt m.i.v. de datum dat u ingeschreven bent. Dit omdat u een GEZAMENLIJKE huishouding voert en er in totaal meer inkomen is dan de bijstandsnorm. Er staat een sanctie op als de wijziging van samenwonen niet of niet op tijd wordt doorgegeven. Wat betreft de toeslagen: Huurtoeslag stopt m.i.v. de datum dat u zich laat inschrijven op het adres van uw vriendin. Het maximum inkomen partners voor de huurtoeslag is € 30.000 (2019 waarschijnlijk € 30.400) Deze wijziging (dat u samenwoont) moet uw vriendin doorgeven aan de belastingdienst. Dat kan bijvoorbeeld in: mijn toeslagen. Ook zijn er consequenties voor de huurtoeslag van uw vriendin. Zij krijgt nu waarschijnlijk de maximum zorgtoeslag. Deze toeslag zal als zij geen inkomen meer heeft (bijstand gestopt) zeker halveren. Al met al nogal wat consequenties dus. U vermeldt niet of uw vriendin een inwonend kind heeft of kinderen. Dan zijn er nog meer consequenties bijvoorbeeld voor het kindgebonden budget. De consequenties t.a.v. het samenwonen voor de toeslagen kunt u inzien door een proefberekening toeslagen uit te voeren.

Bronnen:
https://www.juridischloket.nl/werk-en-inko...
https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/b...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100