Mag ik een huis kopen met geleend geld?

Beste mensen.
Ik woon nog thuis en werk bij een uitzendbureau.
Het is voor mij (nog) niet mogelijk om een hypotheek te krijgen.

Stel ik spaar €30.000 en ik LEEN €75.000 (dus geen hypotheek).
Zou ik dan een huis/flat mogen kopen voor €100.000?
Of is dit door bepaalde regels niet mogelijk?

Even terzijde of dit slim is of dat ik moet wachten op een vast contract.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, als jij genoeg geld ter beschikking hebt om een huis te betalen, dan kan jij dat huis kopen. Niemand zal jou verplichten om een hypotheek af te sluiten als dat niet nodig is.

Er is feitelijk weinig verschil tussen een hypothecaire lening bijvoorbeeld van een bank of een lening via (veelal) familie, vriend, goede kennis enzovoort. Komt zeker de laatste tijd steeds vaker voor, met name de lening van ouder aan kind. Staat bekend als de familiebank-lening Te adviseren blijft om de voorwaarden van de lening vast te leggen in een contract en het een en ander via de notaris te laten gaan – hoewel niet verplicht. Als de schuldenaar de rente wil kunnen aftrekken van zijn of haar inkomen, dan moet er separaat opgave gedaan worden van de hoogte van de schuld en de betaalde rente. Hiervoor stelt binnenkort de Belastingdienst een formulier beschikbaar. Ook de familiebank-lening moet vanaf 1 januari verplicht óf annuïtair zijn of lineair. Aflossingsvrij mag ook dit dit type leningen niet meer. Omdat deze leningen net als een hypothecaire lening bij een bank belastingaftrek geeft is een veelgestelde vraag: hoeveel rente mag overeengekomen worden. Het antwoord is: meer dan bij een 'gewone' hypothecaire lening. Omdat de lening een achtergestelde lening is (veel risico dat er niet wordt afgelost bij onverwachte zaken als werkloosheid, maar ook financieel wanbeleid e.d.) is de bandbreedte sowieso 25% afwijkend van marktconforme rente.. Voorbeeld: marktconforme rente is bijvoorbeeld 5% a 6%. Een afgesproken percentage van 4% tot 7 a 8% zal zonder meer door de Belastingdienst worden geaccepteerd. Dit rentepercentage kan volgens contract ook periodiek worden vastgelegd bijvoorbeeld per jaar. Misschien dat het je lukt bij een particuliere geldlener een lening los te peuteren. Als het rentepercentage hoog is en jij kan de rente betalen kan de lener een hoge rente op zijn geld krijgen. Maar dan moet er wel vertrouwen zijn dat de lening inclusief de rente wordt betaald. Met 42% belsitngteruggave / rentepercentage 7% kost een lening van 75.000 euro jou netto maar 254 euro per maand. Vaak worden de betalingen gecombineerd met schenking – bij jou als ik de reacties lees helaas n.v.t.. Voor de meelezers toch maar deze informatie erbij. Deze informatie is in de reactie te lezen. Er is op internet veel informatie te vinden over de familiebank-hypotheek. Lees de informatie in de bronnen. Ook voorbeeldcontracten zijn te vinden op internet.

Bronnen:
http://www.belastingtips.nl/aangifte_inkom...
http://www.berekenhet.nl/hypotheek-en-wone...
http://www.fiscalert.nl/2007/06/stappenpla...

Het kan zonder meer. Maar als je 75.000 euro zou lenen, zal de geldgever hoogstwaarschijnlijk zekerheid willen, het is immers een groot bedrag dat terugbetaald moet worden. Ik neem niet aan dat je roerende zaken hebt ( een kostbare verzameling juwelen of zo) die je in onderpand kunt geven. Dus dan vestig je noodgedwongen toch hypotheek. Je geeft de gelduitlener macht over je huis. Juridisch is de geldlener de hypotheekgever: immers, je geeft de macht over je huis aan de gelduitlener, de hypotheekhouder. Betaal je de lening niet af, dan kan de hypotheekhouder je huis toch veilen. Maar als je van iemand veel geld kan lenen zonder zekerheid te geven, prima. Echter, zulke gelduitleners zijn schaars en iedereen met een beetje verstand zal zo'n lening via de notaris regelen en onderpand ( hypotheek) eisen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100