Kan het,dat je de sleutels van een koopwoning krijgt maar dat de lening nog niet goedgekeurd is?

"We hebben dus dinsdag de sleutel gekregen van onze nieuwe woning,maar moeten nog een bericht krijgen als onze lening is goedgekeurd(nu 3weken aan het wachen),kan dit wel,want we willen nu natuurlijk beginnen met een aantal werken,maar stel dat de lening niet goedgekeurd word,dan is toch alles vr nx! Zij zeiden dat het allemaal wel in orde zou zijn maar ja,je wilt het tch liever zwart op wit! Zouden we beginnen met de werken of niet? Het is nu ook ng een week solden natuurlijk!! :)

(PS:het is een sociale woonwijk)"

Weet jij het antwoord?

/2500

Je krijgt de sleutel van je koophuis pas als de acte bij de notaris is gepasseerd. Daarvoor moet de lening zijn goed gekeud en de bank de notaris op de hoogte hebben gebracht van het akkoord. Je moet dus altijd bij een notaris worden uitgenodigd om je sleutels te krijgen.

Het komt mij heel vreemd voor. Ben je bij de notaris geweest? Dat lijkt mij niet als de lening nog niet is goedgekeurd. Als je bij de notaris hebt getekend en een leveringsakte of akte van levering hebt ben je (pas) formeel eigenaar voor zover ik weet. Bij de notaris moet je normaliter 2 akten ondertekenen: de akte van levering en de hypotheekakte. Als je nog niet bij de notaris bent geweest staat er nog niks vast en zou ik zéker niet beginnen met klussen (ik zou zelfs uit het huis blijven, het is officieel niet van jullie). Succes met alles en met klussen (straks ;-))

Antwoord is eenvoudig en je geeft het zelf: ja het kan. Zoals de antwoordgevers hierboven echter al aangevenis het niet gebruikelijk. Je hebt nu feitelijk het bezit van de woning zonder dat je het eigendom hebt of er huur voor betaalt.

Als ik je reactie bij een ander antwoord begrijp gaat het over de oplevering in een nieuwbouwwijk. Waarschijnlijk ben je dan met de aannemer door het huis gegaan voor de oplevering. En dan zijn de financiën ook al geregeld omdat je in verschillende termijnen betaald hebt. Ik denk dat je dan gewoon aan de gang kunt. Koop je gewoon een bestaande woning, dan zou ik wachten tot de overdracht bij de notaris.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100