Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

Het zijn twee heel verschillende begrippen.

De overheidsschuld omvat het totaal van de schulden van de centrale overheid, de niet-centrale overheden (provincies, waterschappen, gemeenten) en de wettelijke sociale verzekeringsinstellingen.

De ratio die de schul­den­last (van een be­drijf) meet, is de schuld­graad. U be­re­kent deze ratio door het be­drag van de schul­den van een be­drijf te delen door zijn eigen ver­mo­gen. De ratio wijst erop hoe­veel de schul­den van een be­drijf be­dra­gen in per­cent in ver­ge­lij­king met zijn eigen ver­mo­gen. De schuld­graad geeft u dus een beeld van de fi­nan­ciële duur­zaam­heid van een be­drijf. Hoe zwak­ker de schuld­graad, hoe beter de fi­nan­ciële basis van het be­drijf. U vindt de ele­men­ten die nodig zijn om de schuld­graad te be­re­ke­nen in de jaar­re­ke­ning van de be­drij­ven.
Bij de overheid wordt hierbij gekeken naar het bbp. Nadat de schuldgraad van de Belgische overheid eind 2018 bijvoorbeeld was teruggelopen tot de symbolische grens van 100% bbp, daalde hij in 2019 met 1 procentpunt, tot 99,1 % bbp aan het einde van het jaar. Terwijl de overheidsschuld, internationaal vergeleken, hoog blijft, is het tempo van de schuldafbouw verslapt en trager uitgevallen dan gemiddeld in het eurogebied.
(Lees meer...)
SimonV
3 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding