Nee, je kunt elektriciteit niet opslaan op die manier. Daarom hebben ze ook allerlei deskundigen in dienst bij elektriciteitsleveranciers die 'energie inkopen/verkopen'. Die moeten proberen te voorzien wanneer grote afnames te verwachten zijn en daarop hun inkoopbeleid aanpassen.
Nog een interessant
"
Men gebruikt wiskundige modellen en statistiek om het verbruik te schatten. Dat geeft de producenten al een eerste leidraad. Daarbovenop wordt er constant bijgestuurd om productie en verbruik gelijk te houden aan elkaar. Als de productie te laag is worden piekcentrales ingeschakeld. Dit zijn centrales die snel opgestart en gestopt kunnen worden, bvb centrales met gasturbines. (...)
Het verbruik en productie kan natuurlijk niet op elke moment 'exact' gelijk zijn aan elkaar. Laten we zeggen dat ze steeds zeer dicht bij elkaar schommelen. Als er een onevenwicht tussen productie en verbruik is, gaan ze dit ook merken in de elektriciteitscentrales. Als er te weinig productie is, zullen de generatoren vertragen. Dit wordt dan tegengegaan door 'gas bij te geven'. In het andere geval, al er overproductie is, zal de generator gaan versnellen, en moet er gas teruggenomen worden. Het schommelen van deze frequentie is zeer klein (omdat men continu bijstuurt), en redelijk traag (de rotoren van de generatoren hebben een grote inertie).
(...)
Al het bovenstaande vergt de nodige coordinatie van de productiecentrales. Alle elektriciteitscentrales van Polen tot Portugal zijn verbonden met elkaar. In een extreem geval zou de ene gas kunnen geven, waardoor de anderen zich verplicht zien om hun gas terug te nemen. Dit gebeurt nu natuurlijk niet in werkelijkheid, maar het geeft wel een beeld hoe het allemaal aan elkaar hangt."
- Bronnen:
-
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/7812