Wat moet ik doen met mijn omzetbelasting?

Ik heb sinds begin dit jaar een eigen bedrijf. Voor mijn eerste bedrijf bracht ik omzetbelasting in rekening, maar dat mocht niet van de belastingdienst. Daar heb ik veel gedonder mee gehad. Alles moest direct teruggestort worden en ik moest diep door het stof.

Sinds kort heb ik een andere opdrachtgever en die eist dat ik omzetbelasting in rekening breng. Zo niet, dan krijg ik mijn salaris niet. Dus dat heb ik maar gedaan. Het probleem is dat mijn beroep op het snijvlak van wel of niet omzetbelastingplichtig zit. De situatie is vaag. Gezien mijn ervaring eerder dit jaar ben ik nogal huiverig voor het contact met de belastingdienst geworden. Maar ik realiseer me ook dat als je dit niet opgeeft, je een boete krijgt. Wat moet ik doen, in dit geval?

Weet jij het antwoord?

/2500

Neem contact op met de Belastingdienst en leg de situatie uit. Als je nu zelf belt krijg je gewoon vriendelijke, behulpzame mensen van de afdeling advies aan de lijn. Als je afwacht hoe er uiteindelijk op de aangifte wordt gereageerd, krijg je wellicht te maken met minder aardige mensen van de afdeling controle. Leg gewoon duidelijk en eerlijk uit wat er is gebeurd en dat je nu twijfelt of je het wel goed hebt gedaan. Blijkt het niet te kloppen, dan zul je een nieuwe factuur moeten maken voor die opdrachtgever. Of je wel of niet terecht btw in rekening hebt gebracht bij die opdrachtgever is voor mij niet te beoordelen. Ik weet niet over wat voor werkzaamheden het gaat. Het zijn de werkzaamheden (en soms een paar andere omstandigheden) die bepalen of je wel of geen btw mag of moet heffen en tegen welk percentage. De opdrachtgever is niet degene die dat bepaalt. Heb je weer eens te maken met zo'n opdrachtgever, neem dan meteen contact op met de belastingdienst om de situatie te overleggen. Zorg dat in het vervolg al bij je offerte / opdrachtbespreking duidelijk is wat je factureert en hoe. Niet pas na afloop van de werkzaamheden over gaan discussiëren. Je kunt ook een boekhouder of adviseur inschakelen om het voor je uit te zoeken, maar in twijfelgevallen op het snijvlak van wel of niet btw-plichtig is dat altijd lastig. Die adviseur zal wellicht zelf ook moeten bellen met de belastingdienst en e.e.a. moeten uitzoeken. Al die uren moet jij betalen. Zelf bellen met de belastingdienst is gratis en bovendien leer je dan meteen hoe je het de volgende keer in 1 keer goed kunt doen. Toen ik met mijn eigen bedrijf begon (ook een combinatie van werkzaamheden die onbelast, belast tegen laag tarief en belast tegen hoog tarief waren) heb ik wel 30 keer gebeld met de Belastingdienst in de eerste paar jaar. Ik werd altijd vriendelijk en uitgebreid geholpen, kreeg goed advies en wist zeker dat wat ik factureerde en op mijn aangifte invulde ook klopte.

Bronnen:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100