Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zijn de gevolgen van een inwonend kind t.a.v. de belasting?

Ik wilde heel graag weten wat de consequenties zijn als onze zoon bij ons gaat inwonen, wij hebben bijstands uitkering en hij werkt, we weten dat de bijstand verlaagt word en huurtoeslag wegvalt, wat zijn de consequenties voor eventuele inkomstenbelasting we komen er niet uit helaas, kan iemand ons aub helpen?

Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
4.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Bij de inkomstenbelasting verandert niets. Die betreft namelijk jezelf en (voor een aantal onderdelen) jezelf en je fiscale partner.
(Lees meer...)
Computoon
3 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
Dus hij zou gewoon hier kunnen wonen het gaat om een tijdelijk onderdak, hij word dakloos en kan nergens heen, ik heb vanmiddag met de belasting gebeld, wij willen niet in de problemen komen maar hij heeft geen onderdak we zijn echt radeloos, urgentie krijgt hij niet, hij kan naar daklozen opvang enz... hij is niet verslaafd enz... heeft een goede baan en wil gewoon woonruimte, nergens word hij gehoord.
Computoon
3 jaar geleden
Nee, geen IB-gevolg. Maar voor aantal andere zaken wel. Je noemde er zelf al enkele. Te denken valt verder aan een hogere waterschapsbelasting of verontreinigingsheffing. Hogere energiekosten, kun je zelf ook bedenken. Gevolgen voor de IB ontstaan wel als je een kamer in je woning zou gaan verhuren en de huur die de, op jouw adres ingeschreven, huurder gaat betalen hoger is dan de kamerverhuurvrijstelling. Of als je de woning zelf kortdurend gaat verhuren gedurende een tijd dat je zelf elders verblijft. Want 70% van de ontvangen huur moet worden aangegeven. Of als je zoon mede-eigenaar wordt van de woning. Zorg er in ieder geval wel voor, dat je zoon zich tijdig inschrijft op je adres. Er kunnen anders ook ongemakken ontstaan als belastingpost naar een verkeerd adres wordt gestuurd.
fisbel
3 jaar geleden
Gevolgen voor gemeentelijke belastingen en waterschapsheffing: In de reactie hierboven is vermeld dat het vanwege het inwonen van de zoon een hogere waterschapsbelasting of verontreinigingsheffing betaald zou moeten worden. Dat is niet zo. Want of er nu 2 of meer personen op het adres staan ingeschreven: de hoogte van deze belastingen zijn gelijk. De genoemde andere gevolgen voor de inkomstenbelasting (verhuren boven kamerverhuurvrijstelling en tijdelijke verhuur woning) zijn er inderdaad, maar staan buiten het gegeven van het inwonen van de zoon. Verwarrende aanvulling derhalve.
Er wordt 13,33% op uw bijstandsuitkering gekort. Hetzelfde percentage geldt voor het bijstandsinkomen van uw partner. Lees de bron. De huurtoeslag zal inderdaad vervallen als uw zoon substantieel inkomen heeft. U kunt dat nagaan door een proefberekening toeslagen te doen. Zie de bron.
(Lees meer...)
fisbel
3 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding