Moet ik btw betalen voor een product uit België als ondernemer?

Ik wil graag een aanhangwagen van 4000 euro in België kopen. De leverancier berekend er geen btw over omdat ik in Nederland woon. Moet ik de btw alsnog betalen in Nederland? Want door de nieuwe kleine ondernemers regeling doe ik geen btw aangifte meer volgend jaar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Btw die je normaal betaald krijg je terug btw die je ontvangt betaal je. In dit geval heb je niets met de btw te maken want je betaald hem niet en ik neem aan dat je de aanhanger zelf gaat gebruiken. Daarnaast ben je een kleine ondernemer.

Dit jaar: je moet de verlegde btw wel opgeven, maar je kunt deze aftrekken als voorbelasting. Je betaalt dus uiteindelijk niets. Volgend jaar: met ingang van 1 januari 2020 zal er een en ander gaan veranderen omtrent de KOR. De KOR zal vanaf die datum verder gaan onder de naam “Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting” oftewel OVOB. De voorbelasting die door andere ondernemers in rekening wordt gebracht mag niet meer teruggevraagd. Doe je dus inkopen uit het buitenland waarbij geen btw op de factuur staat vermeld én de btw is verlegd naar jou, dan moet je hiervan tóch een btw-aangifte doen. Je hebt geen recht meer op aftrek van de btw en de verlegde btw moet dan alsnog afgedragen worden aan de belastingdienst. Het is al bekend dat hierop gecontroleerd gaat worden.

Bronnen:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...
https://www.myeverlane.com/de-ovob-nieuwe-kor/
https://www.minox.nl/de-nieuwe-kleineonder...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100