Hoe rechtvaardigt de overheid om btw over energiebelasting te betalen?

Bij de afrekening van gas en elektriciteit wordt ook energiebelasting geheven, maar over deze niet onaanzienlijke energiebelasting betaal je ook nog eens btw van 21%.
Je leest dan op de overheidsite "Een ondernemer die goederen of diensten levert, berekent u btw over de totale verkoopprijs van een product. " https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/btw-omzetbelasting/vraag-en-antwoord/betaal-ik-btw-over-mijn-energiebelasting
De vraag die zich dan voordoet is :
1 maakt de energiebelasting echt onderdeel uit van het verkochte product (bijv. gas). Met andere woorden betaald nu de gaslevenrancier de energiebelasting of de consuement?
2 Is die beredenering wel steekhoudend? Immers, indien de energiebelasting echt door de leverancier wordt betaald en dus onderdeel is van het product in hoeverre komt dit dan overeen met andere belastingen betaald door ondernemers? Zit bijvoorbeeld in de verkoopprijs van kleding ook al de inkomsten of vennootschapsbelasting berekend alvorens men btw berekent?
3 Is belasting over belasting niet een beetje vreemd.....

Weet jij het antwoord?

/2500

1. Uiteindelijk betaalt de consument. De energieleverancier is een doorgeefluik. Net als de btw is de energiebelasting een bedrag dat de energieleverancier moet afdragen. Het is voor hem geen kostenpost. 2. Vergelijk gaat niet op. Vpb wordt niet over de omzet berekend maar over het resultaat. Als het resultaat 0 zou zijn, is er ook geen Vpb-bedrag 3. Het oogt vreemd maar het volgt uit 'het systeem': btw wordt geheven over het totaalbedrag exclusief btw. Dit is een "transparante" (om maar een modewoord te gebruiken) methode. Ook handig voor de controle op de omzetbelasting. De enige die er nadeel van ondervindt is de consument.

De overheid rechtvaardigt dit heel simpel basis van de definitie die je zelf geeft: 'Een ondernemer die goederen of diensten levert, berekent u btw over de totale verkoopprijs van een product.' Dat die verkoopprijs allerlei elementen bevat die soms wel, soms niet apart gespecifieerd worden (arbeidsloon, materiaalkosten, rente/kapitaalkosten, diverse belastingen, etc etc etc) doet er niet toe. Je maakt het alleen maar ingewikkeld door dat er bij te halen en te doen alsof die belastingen iets bijzonders zijn: Het enige dat telt is de 'totale verkoopprijs'.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100