Wanneer je meer verdient dan het maximale bedrag om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, mag je dan wel een sociale huurwoning huren?

Met andere woorden:

Stel, je salaris is dermate hoog dat je niet in aanmerking komt voor huursubsidie. Mag je dan wel een sociale huurwoning huren?
Of mag je dan alleen vrije sectorwoningen huren.

Weet jij het antwoord?

/2500

De grens voor huursubsidie ligt beduidend lager dan de grens voor een sociale huurwoning. Als je al in een sociale huurwoning zit, kan je er niet zomaar uit gezet worden wanneer je meer gaat verdienen. Als je nu wilt verhuizen, zal je niet meer in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.

Jazeker mag dat. De inkomensgrens voor huurtoeslag is voor een 1-persoonshuishouden is € 22.000 per jaar. De inkomensgrens voor een sociale huurwoning is bijna het dubbele, ruim € 40.000 per jaar.

Bronnen:
https://www.aedes.nl/artikelen/klant-en-wo...
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...

Wanneer iemand teveel verdient voor de huur die gevraagd of betaald wordt, is er sprake van ---scheefwonen--- (scheefwonen een huis, vooral een sociale huurwoning, bewonen waarvan de huur te laag is in verhouding tot het inkomen van de huurder; ook wel: wonen in een huis waarvan de huur te hoog is in verhouding tot het inkomen van de huurder, waardoor te veel aan huursubsidie uitgekeerd moet worden. .....etc ) Gevonden op http://anw.inl.nl/article/scheefwonen Echter: "Sinds 1 juli 2015 moeten woningcorporaties jaarlijks minimaal 80% van hun vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot € 34.911 (prijspeil 2015). 10% mag naar huishoudens met een inkomen tussen € 34.911 en € 38.950 en 10% mag naar de hogere inkomens. Dit is een tijdelijke regeling die loopt tot 1 januari 2021. Daarna gelden weer de regels die vóór 1 juli 2015 ook golden: namelijk 90% van de vrijgekomen sociale huurwoningen is bedoeld voor huishoudens tot een bepaalde inkomensgrens (in 2015 dus € 34.911) en 10% mag aan hogere inkomens worden toegewezen." Antwoord Dus ja het mag, hoewel er sprake is van 'scheefwonen' is er een tijdelijke! wettelijke regeling tot 1 januari 2021. die woningbouwverenigingen toestaat om 10% naar middeninkomens en 10% aan hogere inkomens toe te wijzen. Gewoon inschrijven en reageren op die leuke betaalbare woning dus. Succes! Toegevoegd na 19 minuten: -Geen extra huurverhoging AOW-gerechtigden en grotere huishoudens -Regels chronisch zieken en gehandicapten onveranderd Heeft een huurder of een van zijn medebewoners een chronische ziekte of een beperking? Dan hoeft hij ook in 2017 niet altijd extra huurverhoging te betalen omdat hij een hoger inkomen heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand minstens 1 jaar lang 10 uur per week thuis verpleging krijgt. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging/inhoud/aanpak-scheefwonen

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/scheefwonen
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/h...
https://www.woonwijze.nl/3995-2/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100