Vervalt de kwijtschelding van mijn moeder?

Mijn moeder woonde alleen en ontving de kwijtschelding van de gemeentebelastingen van Amsterdam.

Vervalt haar kwijtschelding door mijn verhuizing naar haar huurwoning? Ik heb het vermogen van EUR 10000, geen schulden en ik ben 44 jaar.
Mijn moeder en ik hebben geen gezamenlijk financieel huishouden. We delen alleen vaste lasten.

Dank

Weet jij het antwoord?

/2500

De kans is groot dat zij die kwijtschelding kwijtraakt. M.i. wordt jullie situatie dan vergelijkbaar met "broers en zussen die vaste lasten delen." "Gezamenlijk huishouden Kwijtschelding vraagt u aan voor uw huishouden. Dus voor u, uw eventuele echtgenoot, en alle inwonende kinderen. De afdeling Belastingen ziet de volgende mensen als echtgenoten:     mensen die getrouwd zijn     mensen met een samenlevingscontract     mensen met een geregistreerd partnerschap     samenwonenden, waarbij sprake is van een gezamenlijk financieel huishouden.     broers en zussen die vaste lasten delen Zo lang de situatie vergelijkbaar is met die van een echtpaar, spreekt de afdeling Belastingen van een gezamenlijke huishouding, en telt het inkomen/vermogen van de partner(s) mee. Als verschillende personen binnen uw huishouden een belastingaanslag hebben ontvangen, moeten zij afzonderlijk kwijtschelding aanvragen."

Bronnen:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?pro...

Je mag dan geen fiscale partners zijn, je voert op die basis wel een gezamenlijk huishouden ,OF jouw bijdrage zijn inkomsten voor je moeder. Het hangt er van af wat voor soort inkomen ze heeft ; als dat bijstand is zal het zeker implicaties hebben. Voor haar AOW zal het niets uitmaken, ze zal AOW voor een alleenstaande blijven ontvangen. Maar als je bij haar intrekt, worden haar kosten natuurlijk lager, en op haar kosten voor levensonderhoud zijn die kwijtscheldingen gebaseerd. Ze heeft dus lagere kosten voor levensonderhoud / woonkosten, en daar zijn die kwijtscheldingen mede) op gebaseerd. Ze zijn nadrukkelijk bedoeld voor mensen die alleen moeten rondkomen van een minimum inkomen. Je moet die kwijtscheldingen elk jaar opnieuw aanvragen, en het ligt voor de hand dat ze op die voorwaarde - terecht - niet meer in aanmerking komt voor kwijtscheldingen. Ook veranderen veel bedragen bij een meerpersoons huishouden. De overheid probeert tegenwoordig krampachtig elke cent in de zak te houden, dus de regels zijn niet altijd even inzichtelijk en schijnbaar ook vaak maatwerk. In elk geval valt de AOW nog niet onder de kostendelersnorm (of andersom) omdat nog niet duidelijk is of dat mantelzorg gat tegenwerken , en mantelzorg is natuurlijk wel een heel voordelige oplossing voor de overheid, dat willen ze niet ontmoedigen. IS er inderdaad sprake van mantelzorg, dan zou je daarvoor zelfs nog een vergoeding voor kunnen ontvangen. (Dat gaat om een paar tientjes per maand). Het verschilt een beetje per regeling/uitkering of jij wel of niet gezien wordt als een partner of medebewoner, of lid van het huishouden, maar over het algemeen tellen voor kwijtscheldingen iedereen die in een huis woont méé voor de bepaling van kwijtscheldingen, tenzij het huis is opgedeeld en jullie beiden onafhankelijk je woonlasten afdragen. Ga er dus maar van uit dat dat met jouw inkomen erbij en je spaargeld, van de baan is. Voor 100 % zekerheid kun je het best contact opnemen met de gemeente, afdeling belastingen, 020 255 4800.

Bronnen:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?pro...
https://www.svb.nl/int/nl/aow/actueel/nieu...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100