Een Nederlander koopt in Duitsland keuken die verkoper bij koper in Ned. plaatst. Is koper aan verkoper 21% BTW verschuldigd op Duitse aankoopnota)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja je moet btw betalen alleen bedrijven mogen btw 0 geleverd krijgen

Ik heb mijn vorige antwoord verwijderd, het juiste antwoord is: Als particulier moet je BTW betalen aan de Duitse leverancier, de leverancier bepaald of het Duitse of het Nederlandse tarief gerekend word. Bij het leveren van goederen van een EU-land naar Nederland geld een drempelbedrag. Als een ondernemer in 1 jaar tijd meer dan 100.000 euro aan goederen levert aan Nederland moet deze zich registreren in Nederland en het Nederlandse btw-tarief betalen. Blijft de leverancier onder dit drempelbedrag dan kan deze het Duitse tarief rekenen. Het Btw-tarief kan dus 19% of 21% zijn.

Lastige situatie, maar de leverancier levert aan een Nederlander en de Nederlander dient in het land waar die woont, Nederland BTW betalen. Wordt de keuken in zijn geheel gekocht in Duitsland en in Duitsland afgeleverd, dan dient het Duitse tarief betaald te worden. Maar nu wordt de Keuken verhuist van Duitsland naar Nederland. Bij de grens krijg je de Duitse BTW terug en dien je de Nederlandse BTW betaald te worden. De EU landen hebben het recht om hun eigen BTW tarieven vast te stellen en te innen. De situatie is vergelijkbaar met toeristenbelasting. In elke gemeente is er een andere regeling en hoogte van toeristenbelasting. Belasting wetgeving is lastig en vooral bij importeren van goederen uit een andere land boven een bepaalde grenswaarde heb te maken met regels en uitzonderingen die op eerste instantie onlogisch lijken. Soms wordt er belastingwetten aan genomen die niet uitvoerbaar is of zeer fraude gevoelig is. Iedereen kent wel het verhaal van auto's die je koopt in het buitenland en daarna ga je er mee reizen. Wanneer dient je aan te geven aan de belastingdienst en wanneer niet. De belastingdienst heeft er praktische regels voor bedacht welke uitvoerbaar zijn. Maar toch zijn er genoeg mensen die gebruik maken van de mazen in de wet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100