Moet je bij aangifte inkomstenbelasting ook je zorgtoeslag vermelden, ookal ontvang je het zelf niet?

Mijn ouders betalen namelijk mijn zorgkosten en ontvangen mijn zorgtoeslag. Bij aangifte inkomstenbelasting vragen ze hier naar, maar ik ontvang het dus niet. ( moet voor het eerst aangifte doen)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zorgtoeslag is persoonsgebonden. En ook al betaald een ander je zorgkosten. De zorgtoeslag dient gestort te worden op de rekening van de persoon welke recht op deze heeft. Wel heb je recht op aftrek op basis van zorgkosten als het boven de grens van het drempel bedrag uitkomt. Misschien ben je hiermee in verwarring. Het gaat om werkelijk betaalde zorgkosten. Wat het lastiger maakt is dat ik je situatie niet ken. Want het lijkt er op dat jij nog bij je ouders in woont. Mocht het zijn dat de gezamenlijk zorgkosten van je ouders en die van jou boven de drempel uitkomen, dan het is het zaak om gebruik te maken van de mogelijkheid om deze zorgkosten als aftrekpost op te geven op de aangifte inkomstenbelasting. Om complexe situatie's te voorkomen is het handig dat jij zelf de zorgtoeslag gaat ontvangen en je eigen zorgkosten gaat betalen. Want blijkbaar heb je voldoende inkomsten om aangifte te doen van inkomstenbelasting. Als het gaat om een bijbaantjes en dat veel valt onder de drempelbedragen, dan is het wel handig om aangifte te doen. Maar zie het meer als een oefening hoe je aangifte doet. En laat je ouders je bij de aangifte helpen zodat zij het je kunnen leren hoe je aangifte doen. En je ouders weten ook dat er geen dubbele opgave van inkomsten of zorgkosten plaats vindt. Want de belastingdienst ziet de twee aangiftes en mag niet twee keer aftrek vragen voor dezelfde kosten. Het is misschien een probleem als jij de aangifte ziet van je ouders, maar omgekeerd zou het geen probleem dienen te zijn. Mocht er sprake zijn van box 3 bij jou aangifte laat je dan zeker helpen door de ouders. A om te zorgen dat jij ruim boven de grens uitkomt :) of B dat jullie allemaal als familie zo min mogelijk belasting betalen in box 3, want met schuiven van familievermogen kom je een eind vooral als net over of onder de grens zit. Dat schuiven doe je in december. Ik neem aan dat vermogen niet speelt, maar ik zet het neer voor mensen die in een soortelijke situatie zitten waarbij het wel speelt.

Toeslagen zijn geen inkomen, en je betaalt er ook geen belasting over. Je hoeft het dus niet in te vullen bij je belastingaangifte. Voor zover ik weet wordt hier ook echt nergens naar gevraagd in het aangifteprogramma, dus ik weet niet precies wat je daarmee bedoelt. Andersom is het wél zo dat de hoogte van je zorgtoeslag gebaseerd wordt op de gegevens die je invult bij je aangifte.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100