Ik heb inkomsten uit het PGB. Hoeveel belasting moet ik hiervoor afdragen aan het einde van het jaar?

Ik ben een studente en ik heb inkomsten uit het PGB. Ik verdien zo'n 100 euro per maand gemiddeld (ik verdien 15 euro per uur) en ik werk alle maanden, behalve juli en augustus. Ik verdien dus zo'n 1000 euro op jaarbasis. Ik heb het nu over het jaar 2014. Hoe veel belasting moet ik aan het einde van 2014 afdragen aan de belastingdienst voor deze inkomsten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is een eenvoudige rekensom te bepalen hoeveel belasting u moet betalen. Dat is namelijk € 0. Tot € 6110 is belastingvrij door de heffingskortingen. Meestal moeten de inkomsten uit PGB bij overige inkomsten worden opgegeven als u de inkomsten bruto ontvangt. Maar omdat u spreekt over loonheffingskorting die u heeft laten toepassen is het mij niet duidelijk wat u daarmee bedoeld. De loonheffingskorting kan wel worden toegepast als bijvoorbeeld de SVB de loonadministratie doet. Die houdt dan ook de verschuldigde belasting in en u ontvangt het netto bedrag - zie antwoord Lies. Van belang is verder of er over uw inkomen ZVW-premie is betaald. Als dat niet het geval is moet u toch aangifte doen, want u bent die ZVW-premie nog verschuldigd. De premie is 5,4% over € 1000 is € 54. U mag kosten zoals reiskosten (€0,19 km) aftrekken van de inkomsten. Met € 150 kosten bent u € 45 verschuldigd. T/m € 45 hoeft u niet te betalen, de aanslag wordt dan € 0.

Als dat je enige inkomsten zijn, betaal je daar vanwege de heffingskortingen geen belasting over. Als je ook andere inkomsten hebt, hangt het er helemaal van af wat voor inkomsten dat zijn en in welke schijf je bijvoorbeeld valt. Ook kunnen er aftrekposten zijn die heel specifiek zijn voor jouw situatie, dus wat dat betreft is er op basis van deze informatie geen zinnig woord over te zeggen. Als je trouwens in loondienst bent, kun je er samen met de budgethouder voor kiezen om gebruik te maken van de salarisadministratie van de SVB (opting-in). De SVB regelt dan ook jouw zaken met de belastingdienst, zodat jij gewoon je netto inkomen krijgt en je niet zelf aan het eind van het jaar alles in één keer hoeft te betalen. Als dit je enige inkomsten zijn dan zal er geen verschil zitten tussen je bruto en netto verdiensten dus dan maakt het wat dat betreft weinig uit. Dan nog vind ik het als budgethouder een fijne optie, omdat de hele salarisadministratie ook door de SVB wordt gedaan. De budgethouder hoeft alleen de uren door te geven aan de SVB (en bij een vast maandloon hoeft dat nog niet eens) en de SVB voert de betalingen uit en stuurt elke maand een loonstrook in tweevoud naar de budgethouder: één voor de zorgverlener en één voor de budgethouder. Nu gaat volgend jaar sowieso alles veranderen in PGB-land dus het heeft misschien niet heel veel zin om je nu nog aan te melden voor de salarisadministratie voor de rest van dit jaar, maar het is wel goed om je opties te kennen. Aanmelden voor de salarisadministratie doe je door één formuliertje extra samen te ondertekenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100