Kan ik belasting terugkrijgen van een Bijstandsuitkering?

Hallo,

Al een geruime tijd ontvang ik door bijzonderheden een bijstandsuitkering. Over deze uitkering wordt ook loonheffing ingehouden en afgedragen aan de belastingdienst, dat bedrag kun je zien op de jaaropgave.

Mijn vraag is in hoeverre je bij de jaarlijkse belastingaangifte geld kunt terugkrijgen over deze ingehouden belasting, en of dit dan ook wordt ingehouden op je uitkering ja of nee.

Heb ook al contact met de belastingdienst hierover gehad, maar daar wisten ze mij ook niet echt een kant en klaar antwoord te geven, het zou van verschillende factoren afhangen.

Soms lees ik ook dat het terug te krijgen bedrag wordt ingehouden op de uitkering, en soms ook niet als je dit opgeeft bij het UWV?

Misschien dat iemand hier een antwoord weet?

Bij voorbaat dank.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dit kan! Als het goed is heb je kort geleden je jaaropgave ontvangen. Vaak staat het al automatisch ingevuld bij de belastingdienst aangifte programma. Maar wel altijd even nakijken natuurlijk! Toegevoegd na 1 minuut: Er gebeurd overigens verder niets met je uitkering. Je betaald er belasting over dus je hebt hier gewoon recht op. Er wordt niets ingehouden en niets verrekend. Zij sturen je niet voor niets een jaaropgave toe. Heb dit tijdens mijn werk voor vele mensen moeten doen dus je hoeft je verder echt geen zorgen meer te maken hierover.

Bij het Uwv kun je vaak een toeslag krijgen als je uitkering onder het minimum ligt. Daar zit je "veiliger"dan bij de gemeente, ook omdat je dan maar 1 inkomen hebt. De gemeente houdt geen belasting in, maar betaalt aanvankelijk netto=bruto uit en zet daar later (zo goedkoop mogelijk) de belasting op om tot bruto te komen. (bijstandstabel).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100