kan je op twee banen de loonheffingskorting niet toe te laten passen?

Ik heb op het ogenblik twee banen waarvan er eentje de loonheffingskorting heeft. Is het toegestaan om bij beide banen aan te geven dat je geen loonheffingskorting neemt. Ik betaal liever nu meer belasting dan dat ik aan het einde van de rit de belastingdienst veel moet gaan terug betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat mag. Als je (tijdelijk) te veel belasting wilt betalen dan zal de Belastingdienst en zijn verwachte nieuwe baas Eric Wiebes dat niet erg vinden. Je doet jezelf echter te kort. Je stalt je geld dan renteloos in "Den Haag". Als je in 2015 tijdig (voor 1 april) aangifte doet dan krijg je de te veel ingehouden loonbelasting als inkomstenbelasting (zonder rentevergoeding) voor 1 juli terug. Als je echter je financiën goed onder controle hebt dan kun je beter de loonheffingskorting bij een baan toe latenpassen. Doe het dan - tegenstrijdig met de algemene adviezen- alleen op de baan met het laagste inkomen in 2014. Dan loop je ook niet de kans dat je door samentelling van de twee inkomens straks eventueel inkomstenbelasting zou moeten bijbetalen. Als je de vraag zou stellen als je pas in het tweede halfjaar (dus na juni) bent gaan werken dan kun je ook tweemaal de algemene heffingskorting, dus op iedere baan laten toepassen. Omdat in de loonbelastingtabel elke maand 1/12 van de jaarkorting wordt toegepast, betaal je dan niet te weinig loonbelasting. .

Ja, dat mag. Andersom niet.

Ja. Je ondervindt daarvan uiteindelijk geen financieel nadeel als je maar aangifte doet voor de inkomstenbelasting. Dan wordt met alles rekening gehouden en komt alles goed. Niet iedereen verkeert echter in de positie dat hij tot dat moment kan wachten.

Model Opgaaf gegevens voor de loonheffingen Let op! – U bent niet verplicht om de loonheffingskorting te gebruiken, behalve als u naast een bijstandsuitkering gaat werken. – Als u nu geen gebruik maakt van de loonheffingskorting, kunt u de eventueel te veel betaalde belasting na afloop van het kalenderjaar terugvragen via uw aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen.

Bronnen:
belastingdienst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100