Hoe werkt precies de loonheffingskorting?

Als je een nieuwe baan krijgt moet je zeggen of ze wel of niet de loonheffingskorting moeten toepassen. Dat begrijp ik allemaal.

Mijn vraag is hoe het precies werkt als je meerdere banen tegelijk hebt en ook gedurende het jaar bij de één stopt en bij een ander begint.

Delen ze de heffingskorting door 52 wk en elke werkgever die gedurende bijvoorbeeld 9 weken de heffingskorting moet toepassen doet dat voor dat inkomen voor 9 weken? Gaat dit echt goed als ik er keurig voor zorg dat de één stopt per 16 maart en de ander start per 16 maart of kan dit nog flink fout gaan? Ligt dat er ook aan of je inkomen per maand of per week krijgt?

Waarom past een werkgever waarbij je NIET de korting laat toepassen automatisch de 52% belastingregeling toe? Ik weet zeker dat ik in een jaar nooit bij die grens kan komen, kan ik vragen of ze uit gaan van 42%? Het is toch mijn probleem als ik volgend jaar moet bijbetalen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn witte en groene tabellen waarmee de loonadministratie werkt. Zie bron 1. Resp. voor loon uit tegenwoordige arbeid (loon) en loon uit vroegere arbeid (pensioen, uitkeringen, WW enz.) Verder is er een onderscheid in dag- week, vierweken-, maand- en kwartaaltabellen. Afhankelijk van de situatie wordt 1 van deze tabellen gekozen. Tenslotte is er de keuze: met of zonder loonheffingskorting. Bij een bepaald inkomen hoort een bepaald in te houden bedrag aan belasting. Er zijn dus allerlei soorten tabellen. Met een aantal keuzemogelijkheden in de toepassing ervan. Verder kan er geen rekening worden gehouden met hoeveel banen er zijn, wel of niet tegelijkertijd enzovoort. Er moet volgens de witte of groene tabellen worden gewerkt. De inkomens van laag tot hoog per dag, week, maand, kwartaal zijn in de tabellen af te lezen. Bij elk inkomen hoort een bepaald bedrag aan belasting. Daardoor kan het na afloop van het jaar spannen zijn of er teveel of te winig belasting is ingehouden. Tot een inkomen van € 6106 per jaar hoeft er door de kortingen (algemene heffingskorting en de arbeidskorting) geen belasting te worden betaald. De studenten- en scholierenregeling houdt met dit gegeven rekening. Voor iemand die een klein baantje in een supermarkt heeft van bijvoorbeeld € 50 per week wordt geen belasting ingehouden als deze regeling wordt toegepast. Je informeert ook naar de bijzondere beloningen: Informatie voor de loonadministratie: Witte tabel voor bijzondere beloningen: Tantièmes, gratificaties en andere beloningen die u in de regel maar eenmaal of eenmaal toekent, moet u belasten met een van de tarieven in de tabellen hieronder. U mag overwerkloon ook met dit tarief belasten. De medewerker van de loonadministratie is dus verplicht de heffing van de bijzondere beloning te doen plaatsvinden in 1 van de 4 schijven. Als het jaarloon op € 50.000 uitkomt is dat het 42% tarief. Als het jaarloon hoger is dan € 56.532 moet er 52% worden ingehouden. (zie informatie onderaan) N.B: Als onbekend is hoeveel het jaarloon is zal er 52% belasting worden ingehouden. Zie bron 2.

Bronnen:
http://www.salaris-informatie.nl/images/st...
http://www.salaris-informatie.nl/index.php...

De loonheffingskorting wordt gedeeld door 12 maanden of 13 periodes van 4 weken. Het is aan jou de keuze of de werkgever de heffingskorting toepast of niet. In het voorbeeld van 16 maart is er geen sprake van twee banen gelijktijdig. Maar wel twee maandsalarissen die over de maand maart uitbetaald worden. Omdat je maar een halve maand werkt is het mogelijk dat als je over twee salarissen de heffingskorting laat berekenen je te weinig loonbelasting betaald. Als je maar over een salaris het laat berekenen dan is de kans dat je twee belasting betaald. Als bezorgt bent dat het flink fout gaat kun je aan de belastingdienst een voorlopige aanslag vragen. Via de voorlopige aanslag kun je de heffingskortingen en andere kortingen vooraf van de belastingdienst krijgen. Dit is soms de enigste manier om het maandelijks te regelen in bijzondere omstandigheden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100