een goede kennis van heeft een belastingvrije erfenis ontvangen van 25000 euro. hoe zit het met vermogens belasting?

het gaat om een erfenis die belastingvrij geschonken is
maar na mij idee moet daar toch vermogens belasting over betaald worden
en heeft dit ook conseqentie voor je uitkering(wia)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er hoeft geen vermogensbelasting Box 3 te worden betaald. Als het geld op 1 januari 2014 nog steeds op de rekening staat wel. Het heffingsvrij vermogen Box 3 is voor 2013 € 21.139 Over het vermogen boven die grens moet 1,2% Box 3 belasting worden betaald. Maar op z'n vroegst dus in 2014. Toegevoegd na 2 minuten: Voor ouderen (65+) kan een verhoogde vrijstelling gelden. Deze is afhankelijk van het belastbaar inkomen. Zie de bron.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/be...

Het goede nieuws: ook als je miljonair zou worden gaat de WIA-uitkering gewoon door. Die kent geen zogeheten vermogenstoets. Vermogensbelasting bestaat al een paar jaar niet meer, daarvoor kennen we nu de vermogensrendementheffing. Of je kennis dat moet gaan betalen hang er van af of ze alleen woont, en hoeveel spaargeld c.q. vermogen ze al had. Je betaalt elk jaar 1,2% over je vermogen (exclusief eigen woning en nog wat dingetjes), voor zover dat een bepaalde grens te boven gaat. Die grens ligt op ruim E 21.000, en voor een echtpaar en geregistreerde partners het dubbele. Zie de links.

Bronnen:
http://kennisbank.sparen.nl/spaargeld-box-3
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/be...
http://www.spaarbaak.nl/vraagbaak.php?zw=h...

Het verschil tussen schenkbelasting en inkomstenbelasting over het vermogen is het tijdstip van heffen. Schenkbelasting moet betaald wordt op het moment van verkrijgen. En inkomstenbelasting over het vermogen op 1 januari van het jaar. Dit jaar is er een schenkgrens van 100.000 euro als de gift gebruikt wordt voor financieren van een huis. Dus als het bedrag voor 1 januari in delen van 100.000 euro of minder geschonken wordt dan hoeft er geen belasting meer betaald worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100