Mijn vriend wil zich bij mij inschrijven op het adres, wat zijn de belastingtechnische gevolgen?

Ik woon nog bij mij ouders en mijn vriend ook. Vanwege school is het handiger dat hij bij mij komt wonen. Hierdoor kan hij ook een uitwonende beurs ontvangen. Behalve wat leefgeld, zal er geen huur of iets dergelijke worden gevraagd. Hij logeert dan immers in mijn kamer.

Wat zouden de eventuele belastingtechnische gevolgen voor mijn ouders zijn? Zal de belastingdienst aannemen dat we huur van mijn vriend ontvangen?

Waarom moeten we nog meer op letten, wordt de inkomen van mijn vriend (bijbaantje) opgeteld in het gezamelijke inkomen van ons huishouden?

Zijn er nog andere gevolgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als er door je vriend huur wordt betaald is dit tot € 4410 per jaar onbelast. Er zijn geen belastingtechnische gevolgen voor je ouders, behalve als ze huurtoeslag ontvangen. Het inkomen van je vriend telt dan als medebewoner mee voor het recht op huurtoeslag. Waar niet over gesproken wordt is de zorgtoeslag. Jij en je vriend worden toeslagpartners van elkaar m.i.v. 2013. Je moet deze wijziging doorgeven per datum dat je vriend bij je intrekt. De zorgtoeslag voor jullie samen zal iets hoger uitkomen dan 2 keer de zorgtoeslag voor jullie apart. Pas als jullie samen meer dan € 20.000 verdienen wordt de zorgtoeslag minder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100