Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als de woz waarde van je huis lager is dan vorig jaar, wat zijn de de consequenties met belasting aangifte?

Ik weet hier niet veel van.:)

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
2.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Een lagere WOZ-waarde scheelt voor de inkomstenbelasting niet echt veel. Als de woning met € 10.000 in WOZ-waarde is gedaald, wordt het inkomen € 55 lager. Met 42% belastigteruggave is dat € 23 meer belastingteruggave. Dat schiet dus niet echt op.

De WOZ-waarde werkt echter door in een drietal belastingen. Het is deze 'drietrapsraket' die uiteindelijk iets gaat opleveren:

* Het eigenwoningnforfait voor de inkomstenbelasting en
vermogensbelasting
* De gemeentelijke onroerendezaakbelasting (OZB)
* De watersysteemheffing van de waterschappen (de
waterschapslasten)

Dus niet alleen de EWF-bijtelling, maar ook de gemeentelijke belastingen en de waterschapslasten worden lager. Hoewel de overheid slim genoeg is de lagere opbrengsten weer te compenseren. Per € 1000 WOZ-waarde rekent de gemeente gewoon iets meer belasting.

Voor het EWF geldt dat het percentage in belastingjaar 2012 na jaren verhoogd wordt van 0,55% naar 0,6%. Op een eigen woning van € 250.000 scheelt dat 42% van € 125 is € 53 extra belasting. Tel uit je winst!
(Lees meer...)
fisbel
12 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Als op de hypotheekberekening een lagere WOZ-waarde van uw woning is ingeschat, scheelt dat aanzienlijk veel belasting. Door een lager eigenwoningforfait hoeft u minder aan belasting te betalen en is het totale nettolastenbedrag per maand dus lager.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding