Waarom werd over mijn agenda maar 6% btw geheft?

Ik heb een agenda gekocht waarover volgens het bonnetje het lage btw-tarief werd geheft (6%). Nu lijkt me een agenda eerder een luxeprodukt dan een levensmiddel. Hoe zit dit precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een agenda valt onder de rubriek: boeken en tijdschriften wat BTW tarief betreft. Voor meer informatie: zie link

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omz...
http://www.unizo.be/starters/viewobj.jsp?id=57546

Nederland kent 3 soorten BTW: De meestgebruikte is het hoogtarief BTW van 19%. Dit tarief wordt op veel diensten en (onroerende en roerende) goederen geheven... Hiernaast hebben we het laagtarie BTW van 6%. Hiervoor komen ondermeer de levensmiddelen (eten/drinken) voor in aanmerking. Maar er zijn plannen om een aantal vormen vanzakelijke dienstverlening hier ook weer onder te brengen, zoals de kapper, stucadoor, schilder, schoonmaker, timmerman etc... Tot slot hebben we in een aantal gevallen nog een BTW vrijstelling van 0% BTW. Hier valt een advocaat, notaris, Gemeenten, Scholen, Studiebegeleiding e.d. onder... Let op: Zo snel de groep 0% BTW wel BTW in rekening brengen dan zijn zij eveneens BTW plichtig... Voor zover ik weet vallen tijdschriften en (kleine) kantoor artikelen onder het 6% BTW tarief. Maar eerlijk is eerlijk. Hierin is het volstrekt onduidelijk wat precies onder de 6% en wat er onder de 19% valt. Ik heb hier diverse facturen en nota's liggen in mijn administratie, waarin de BTW over beide tarieven is uitgesplitst... Ik heb eveneens mee gemaakt dat de Belastingdienst mij als ondernemer geen goed/juist antwoord kon geven...

Op studieboeken zit 0% btw, op gewone boeken 19% en agenda's vallen tussen het 'schoolgebruik' en het 'gewone' gebruik in. Kan je bewijzen dat je het agenda puur en alleen voor schoolgebruik hebt aangeschaft kan je deze 6% ook nog terug krijgen. Om je vraag te beantwoorden. Waarom geen 19 en wel 6? De overheid wil studie en opleiding stimuleren daardoor geven ze daar een lager percentage belasting op. Een agenda valt daarbij. Waarom geen 0 en wel 6? Aangezien de agenda niet puur en alleen voor studie gebruikt wordt, wordt er wel belasting over geheven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100