Vraagje over uitkering en belasting

Mijn zus heeft een bijstanduitkering. Zij is oppasmoeder voor een erkend bureau. Wat zij daarmee verdient wordt aangevuld tot bijstandnivo. Maar later moet zij ook nog inkomstenbelasting betalen over het geld wat zij met het oppassen verdient. Klopt dat wel ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik weet uit mijn werkervaring dat als je zondermeer met deze regeling met de sociale dienst in zee gaat, dat je dan eraan tekort komt. Het beste kan je langs gaan bij de belastingdienst en er een afspraak maken. Dan laat je ze een rekenvoorbeeld maken, over de gemiddelde freelance verdienste als oppasmoeder, die zodanig wordt aangevuld, dat er netto het bijstandsbedrag overblijft. En welk bedrag ze moet reserveren voor de latere inkomstenbelasting. De ambtenaren zouden dit zelf ook moeten kunnen berekenen, maar echt waar, het gaat altijd fout. Zo gaat het ook met ww en freelancewerk, waar ik persoonlijke ervaring mee heb. Dus: even naar de belastingdienst. Je kan ook met deze vraag naar de belastingtelefoon: 0800-0543.

Bronnen:
maatschappelijk werk ervaring

Ja, dat klopt. Alle inkomsten zijn belast. De eerste schijf is ca 38% . Van het berekende bedrag worden dan heffingskortingen afgetrokken. Je hebt de algemene heffingskorting (voor iedereen dus) , en de omstandigheden afhankelijke kortingen zoals alleenstaande ouder, arbeidskorting ed. Als jouw kennis werkt als oppasmoeder lijkt het me dat ook die arbeidskorting van toepassing dient te zijn. Mbv een T formulier of aangifte formulier (programma) IB en dan invulling van alle gegevens kan je controleren of eea klopt Vergeet daarbij niet om te zeggen dat het gehele jaar door parttime gewerkt is als kinderoppas. Alleen zal het een zeer laag belasting bedrag moeten zijn bij dit inkomen.

Bronnen:
http://www.thesauruszorgenwelzijn.nl/heffi...

Goede vraag. Bijstand is netto; de belastinginhouding wordt er later bijgeplust, maar is met andere inkomsten erbij hoogstwaarschijnlijk onvoldoende. Een mogelijke oplossing lijkt mij dat op de inkomsten als oppasmoeder belasting wordt ingehouden (zonder toepassing algemene heffingskorting) OFWEL (als dat niet kan) de inkomsten per kalenderjaar goed schatten en om een voorlopige aanslag vragen bij de Belastingdienst. Zodat de netto-inkomsten uit het oppasmoederschap door de gemeente worden gesuppleerd i.p.v. de bruto-inkomsten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100