Hoe voorkom ik dat de Belastingdienst geld op een en-of-rekening als mijn geld ziet?

Een vriend is vorig jaar naar Afrika vertrokken. Hij blijft daar een paar jaar, voor ontwikkelingswerk.

Ik verzorg zijn geldzaken in Nederland. De makkelijkste manier om dat voor elkaar te krijgen, was zijn rekening omzetten in een en-of-rekening. De rekening staat nu dus ook op mijn naam. Het geld op de rekening is echter uitsluitend van hem.

Hoe voorkom ik nu dat de Belastingdienst denkt dat het geld dat op deze en-of-rekening staat, voor de helft van mij is?

Toegevoegd na 3 dagen:
 
Toelichting:

We hebben expres gekozen voor een en-of-rekening en niet voor een machtiging.

Bij een machtiging mag ik zijn rekening inzien en over het geld beschikken. Ik mag echter niet namens hem met de bank in contact treden om afspraken (bijv. kredietlimiet) te wijzigen of andere dingen aan de rekening te veranderen.

Door er een en-of-rekening van te maken, kan ik veel meer dan met alleen een machtiging.

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij is het gewoon beter om géén en/of rekening te hebben. Beter is de rekening op zijn naam te laten staan, en hem jou te laten machtigen dat je de rekening kan beheren. Zo is er geen vuiltje aan de lucht. Just to be on the safe side.

Dat zal je niet lukken het is een en of rekening. Had je maar laten machtigen Toegevoegd na 3 dagen: Een krediet limiet wijzigen kan alleen met de handtekening van beide rekeninghouders. Maar het is en blijft wel jou geld en voor de belastingdienst is het dus duidelijk

In de regel kom je er niet onderuit dat de Belastingdienst dit gaat zien als geld waar jij ook over kunt beschikken en dat dus bij je box 3 vermogen opgeteld zou kunnen worden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen mogelijk op regels veel ervan zijn ook in de wet opgenomen. Vragen als deze zou je kunnen voorleggen aan de Belastingtelefoon: Telefoon: 0800 - 0543 Bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Goede kans echter dat men je daar vertelt dat je de situatie schriftelijk moet voorleggen aan de belastinginspecteur in je regio. Toch kan het nuttig zijn om even dat gratis nummer te bellen, omdat ze je op zijn minst dan de juiste adresgegevens kunnen doorgeven.

machtigen was het makkelijkste geweest nu heb je een hoop rompslomp met een zeer kleine kans dat het lukt om de verdeling 100-0 te krijgen juridisch is namelijk de helft van het geld nu van jou. Mocht jij overlijden, wat hopelijk nog zeer lang niet gebeurt, hebben jou erfgenamen recht op de helft van het geld.

Heb deze vraag meer bij de hand gehad. Vaak in verband met het beheer voor een ouder iemand. Je hoeft alleen geld aan te geven dat van jou is. Als duidelijk blijkt (als je dat kunt aantonen) dat het geld steeds is gestort door je vriend of voor hem ontvangen en je er zelf voor jezelf geen gebruik van maakt dus niet over beschikt alsof het van jou is dan mag het geen probleem zijn. Je zou eens bij de dienst Ontwikkelingshulp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen vragen wat de beste oplossing is voor het beheer van geld van uitgezonden personen zien. M.i. had je hetzelfde kunnen bereiken als je vriend je had aangewezen als gemachtigde.

Ten eerste heeft de belastingdienst geen inzage in jouw (of jullie) bankrekening. Daarnaast zijn jij en de vriend geen fiscale partners. Dus dat geld van de en/of rekeing is zijn geld. Hij hoeft dit trouwens alleen op te geven voor de box3 vermogensbelasting als dit boven de 20.785 euro is. Overigens, zoals hierboven aangegeven had een machtiging beter geweest...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100