Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe voorkom ik dat de Belastingdienst geld op een en-of-rekening als mijn geld ziet?

Een vriend is vorig jaar naar Afrika vertrokken. Hij blijft daar een paar jaar, voor ontwikkelingswerk.

Ik verzorg zijn geldzaken in Nederland. De makkelijkste manier om dat voor elkaar te krijgen, was zijn rekening omzetten in een en-of-rekening. De rekening staat nu dus ook op mijn naam. Het geld op de rekening is echter uitsluitend van hem.

Hoe voorkom ik nu dat de Belastingdienst denkt dat het geld dat op deze en-of-rekening staat, voor de helft van mij is?

Toegevoegd na 3 dagen:
 
Toelichting:

We hebben expres gekozen voor een en-of-rekening en niet voor een machtiging.

Bij een machtiging mag ik zijn rekening inzien en over het geld beschikken. Ik mag echter niet namens hem met de bank in contact treden om afspraken (bijv. kredietlimiet) te wijzigen of andere dingen aan de rekening te veranderen.

Door er een en-of-rekening van te maken, kan ik veel meer dan met alleen een machtiging.

13 jaar geleden
8.3K
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
de belastingdienst is net een casino:
riennevaplus, het geld is niet meer van u.
Als er 1 instantie is die totaal niet met je meedenkt en totaal klantonvriendelijk is, dan is het de belastingdienst wel. Ik wens je veel succes met je gevecht tegen deze instantie!

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (6)

Volgens mij is het gewoon beter om géén en/of rekening te hebben. Beter is de rekening op zijn naam te laten staan, en hem jou te laten machtigen dat je de rekening kan beheren. Zo is er geen vuiltje aan de lucht. Just to be on the safe side.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dat zal je niet lukken het is een en of rekening. Had je maar laten machtigen

Toegevoegd na 3 dagen:
Een krediet limiet wijzigen kan alleen met de handtekening van beide rekeninghouders.

Maar het is en blijft wel jou geld en voor de belastingdienst is het dus duidelijk
(Lees meer...)
ronron1212
13 jaar geleden
In de regel kom je er niet onderuit dat de Belastingdienst dit gaat zien als geld waar jij ook over kunt beschikken en dat dus bij je box 3 vermogen opgeteld zou kunnen worden.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen mogelijk op regels veel ervan zijn ook in de wet opgenomen.

Vragen als deze zou je kunnen voorleggen aan de Belastingtelefoon:

Telefoon: 0800 - 0543
Bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Goede kans echter dat men je daar vertelt dat je de situatie schriftelijk moet voorleggen aan de belastinginspecteur in je regio.

Toch kan het nuttig zijn om even dat gratis nummer te bellen, omdat ze je op zijn minst dan de juiste adresgegevens kunnen doorgeven.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Cryofiel
13 jaar geleden
Over je eerste alinea: dat zou betekenen dat de Belastingdienst het geld twee keer belast: één keer voor hem en één keer voor mij. Dat kan niet zo zijn. Er moet dus een manier zijn om de Belastingdienst te vertellen volgens welke verdeelsleutel het geld aan hem en aan mij moet worden toegekend. Wellicht gaat de Belastingdienst standaard uit van 50-50, en moet ik iets doen om ze te vertellen dat het 100-0 moet zijn.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Inderdaad, ik denk dan ook dat als je dit uitlegt aan de inspecteur deze ermee akkoord kan gaan (of niet natuurlijk) waardoor het vermogen vervolgens alleen bij je vriend belast wordt. De methode die ik omschrijf, voorleggen aan de inspecteur biedt een mogelijkheid bij dit soort situaties om een bindend standpunt van de belastingdienst over je situatie te krijgen. Een standpunt dus op basis waarvan je dan later zorgeloos je aangifte kunt indienen, waarbij je indien nodig kunt verwijzen naar het antwoord van de inspecteur.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Volgens mij heeft de belastingdienst er zeer weinig moeite mee om zaken dubbel te belasten. Verder niets toe te voegen aan de antwoorden..
machtigen was het makkelijkste geweest nu heb je een hoop rompslomp met een zeer kleine kans dat het lukt om de verdeling 100-0 te krijgen
juridisch is namelijk de helft van het geld nu van jou. Mocht jij overlijden, wat hopelijk nog zeer lang niet gebeurt, hebben jou erfgenamen recht op de helft van het geld.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Heb deze vraag meer bij de hand gehad.
Vaak in verband met het beheer voor een ouder iemand.
Je hoeft alleen geld aan te geven dat van jou is.

Als duidelijk blijkt (als je dat kunt aantonen) dat het geld steeds is gestort door je vriend of voor hem ontvangen en je er zelf voor jezelf geen gebruik van maakt dus niet over beschikt alsof het van jou is dan mag het geen probleem zijn.
Je zou eens bij de dienst Ontwikkelingshulp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen vragen wat de beste oplossing is voor het beheer van geld van uitgezonden personen zien.
M.i. had je hetzelfde kunnen bereiken als je vriend je had aangewezen als gemachtigde.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ten eerste heeft de belastingdienst geen inzage in jouw (of jullie) bankrekening.
Daarnaast zijn jij en de vriend geen fiscale partners.
Dus dat geld van de en/of rekeing is zijn geld. Hij hoeft dit trouwens alleen op te geven voor de box3 vermogensbelasting als dit boven de 20.785 euro is.

Overigens, zoals hierboven aangegeven had een machtiging beter geweest...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding