Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Koop eieren bij de boer. Zijn gestempeld. Zijn dit wél eigen eieren van boer?

Als ik ze op de markt koop staan er géén stempels op.

Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
7.2K
SentWierda
4 jaar geleden
Waarom zou je twijfelen over wat die boer doet? Een boer kan eigen eieren gestempeld verkopen. Het is in elk geval een extra garantie voor kwaliteit.
Vraag aan de marktkoopman waarom er geen stempel op zijn eieren staat. Het is een logische vraag en een marktkoopman hoort geen problemen te hebben met een antwoord.
Als een bevredigend antwoord uitblijft dan kan dit werk zijn voor de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Voor de losse verkoop van eieren gelden hygiene-eisen en handelsnormen, zoals vastgelegd in de EU verordening 589/2008.
Wie minder dan 250 leghennen heeft hoeft z'n dieren niet te registreren, maar zodra je de eieren gaat verkopen moet dat wel.
Er moet namelijk een stempel op de eieren. Voor dat stempel heb je een kipnummer nodig. Dat kipnummer kun je na registratie aanvragen bij AVINED: www.avined.nl
Er geldt sinds 2014 een vrijstelling van de sorteerplicht. Bij huisverkoop hoeft dus niet te worden aangegeven hoe zwaar de eieren zijn. Die vrijstelling moet wel worden aangevraagd bij de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren en ook daar heb je een Kipnummer voor nodig.

Zorg verder voor een dusdanige administratie van je eieren dat je de versheid kunt garanderen. Eieren moeten binnen 21 dagen worden verkocht. De tenminstehoudbaarheidstijd (THT) is 28 dagen na de leg. Andere vereisten zijn:
Goede hygiene van dierverblijf en legnesten
Goede hygiene van opslagruimte en verpakkingsmateriaal
Ontdoen van mest en strooisel en veren, liever niet wassen
Goede voorlichting aan kopers: niet rauw consumeren
Goede diergezondheidszorg: koppel testen op salmonella.

Voor houders van minder dan 50 kippen kan volgens de Europees regels een vrijstelling van het merken van eieren worden aangevraagd. Maar de Nederlandse overheid maakt geen gebruik van deze vrijstellingsmogelijkheid, dus vallen de kleinschalige kippenhouders zodra ze hun eieren gaan verkopen officieel onder de merkplicht. Op de verkoop van ongestempelde eieren aan de weg vindt voor zover bekend geen controle plaats.
(Lees meer...)
4 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
DANK JE WEL
Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
+ Klopt als de boer op de markt (zgn aan de weg) maar weinig kippen heeft. Kan zijn dat hij ook de eieren voor collega boeren met weinig kippen verkoopt. Leven en laten leven.
Aan de code kan je zien waar ze vanaf komen. De markteieren kunnen van een heel klein bedrijfje zijn. Die hoeven niet te stempelen.
Wat staat er gedrukt op een ei?
Het eerste cijfer (0 to 3) van de afdruk staat voor de manier van fokken van de legkippen:
0 = biologische produktie
1 = vrije uitloop
2 = scharrel
3 =legbatterij
De volgende letters zijn de landcodes van afkomst van het ei.
Voorbeeld:
NL = Nederland
DE = Duitsland
FR = Frankrijk
PL = Polen
AT = Oostenrijk
De volgende 5 cijfers vormen de identificatiecode van de pluimveehouder. Eventueel volgende tekens vertegenwoordigen de betreffende stal van de pluimveehouder
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding