Wat houd licht gebonden in?

Ik ben gek op soep. Vaak eet ik dan ook als ik in een restaurant ben een soep. Nu zie ik ook vaak staan "licht gebonden .... Soep" maar wat houd het hele "licht gebonden" eigenlijk in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan is het dus geen heldere bouillon met een vulling erin, maar de waterige substantie is enigszins stevig gemaakt. Niet zo dik als erwtensoep dat je lepel er rechtop in kan blijven staan, en ook niet met de dikte van een dipsaus. Je kunt het vergelijken met de dikte van vleesjus.

Je hebt niet gebonden soepen: consommé, kippensoep, bouillon en je hebt gebonden soepen: pureesoepen, veloutéoepen, roomsoepen. De niet gebonden soepen Deze zijn helder. Neem en soepbord met een bloemmotiefje op de bodem en doe hier een schep soep in. Je ziet het bloemmotief nog net zo duidelijk. Bij een gebonden soep zie je het niet meer omdat je er niet meer doorheen kunt kijken. Gebonden soepen Pureesoep; Door puree(moes) van bepaalde ingrediënten die tevens de smaak aan de soep geven. Deze soep krijg je door de soep te mixen wanneer alles gaar is. Denk aan erwtensoep, bruine bonensoep, aardappelsoep. Veloutésoep; Potage velouté is een vlees-,vis-, of gevogeltebouillon die afgemaakt wordt met een liaison van room en eidooier. De soep is zacht van smaak en fijn van structuur.Een veloutésoep mag je niet aan de kook brengen nadat de liaison eraan is toegevoegd. In feite trek je eerst de bouillon, maakt een roux op basis van boter en bloem en roert de bouillon geleidelijk door de roux. Weer aan de kook brengen en ½ uurtje , af en toe roerend zachtjes garen, dan op smaak maken. Intussen heb je met een garde een mooi verbonden geheel (liaison) geroerd van room en 1 eidooier. Neem de veloutésoep van het vuur en voeg roerend toe aan de liaison. Voor gebonden tomatensoep bijv. smelt je boter in een pan, doe er tomatenpuree bij en laat 3 min. ontzuren. Dan de veloutésoep erbij en onder voortdurend roeren aan de kook brengen, wat gare rijst erdoor en afmaken op smaak. Daarna dus altijd zonder vuur aan de room-eidooier toevoegen. Aan cremesoepen kun je allerlei gare garnituren toevoegen die er op het laatst aan toegevoegd worden zoals, bloemkoolroosjes, champignons, juliennne van ossetong etc. Roomsoepen. Soepen waar op het laatst room wordt toegevoegd. En nu het antwoord: Een licht gebonden zit tussen niet-gebonden en gebonden in: er is heel weinig verdikkingsmiddel toegevoegd.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/eten-drinken/over...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100