waarom is volkoren penne of spaghetti gezonder dan normale penne terwijl er in volkore penne meer colorieen, suikers en verzadigde vetten zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de regel zijn producten van volkoren meel (dus meel waar de hele graankorrel voor is gebruikt) gezonder dan van geraffineerd wit meel, voornamelijk omdat het langzamere koolhydraten betreft. Wit meel kun je eigenlijk gewoon vergelijken met pure suiker voor je lichaam. Ze doen je bloedsuiker heel snel stijgen, en daarna ook weer snel zakken zodat je opnieuw honger hebt. Volkorenproducten zijn langzamere koolhydraten die over langere tijd de bloedsuiker langzaam doen stijgen en weer afzakken, waardoor je langer en regelmatiger verzadigd bent. Bovendien bevatten ze meer vezels en overige voedingsstoffen die goed zijn voor je darmen. Het antwoord is dus ja ; volkoren pasta is gezonder dan witte. Het aantal calorieën is beslist niet de enige maat of een voedingsmiddel gezond is of niet, en het verschil is minimaal. Hetzelfde geldt overigens ook voor wit brood (waarbij "wit" is : alle brood dat niet gebakken is van volkorenmeel, hoe bruin het er ook uitziet. )

Bronnen:
https://gezondetips.nl/snelle-langzame-koo...

Omdat er meer mineralen zoals ijzer en magnesium in zitten en (meestal, niet altijd) meer voedingsvezels. De hoeveelheid koolhydraten en de snelheid van opname (glycemische index, zie tweede link) verschillen niet veel. Maar je eet er minder van, omdat het niet zo lekker weghapt als witte pasta.

Bronnen:
https://www.voedingswaardetabel.nl/
https://www.health.harvard.edu/diseases-an...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100