Als je aardappelen lang laat liggen gaan ze ontkiemen. Zij die kiemen eetbaar ?

Net als taugé bijvoorbeeld.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je gaat er niet dood van maar het is niet aan te raden onbeperkt uitlopers van aardappels te eten. Af en toe een uitlopertje eten is niet erg, maar worden het er teveel dan kan je toch goed last van je buik krijgen en/of je darmen. In de uitlopers van aardappelen zit vaak solanine, een stof die de aardappel zelf aanmaakt om zich te beschermen tegen schimmels en insecten. Zodra een aardappel in het licht komt te liggen, zal de stof zich sterker ontwikkelen en dit uit zich in de groene plekken die soms zichtbaar zijn op de knol.Deze moet je dan ook altijd ruim wegsnijden. Uitlopers bevatten ook solanine en die dien je ook te verwijderen. Tomaten, eveneens uit de 'nachtschade' familie, bevatten ook zo'n gifstof 'tomatine' en mede daarom kan je beter geen groene tomaten eten. Rijpe tomaten bevatten geen tomatine. Beide stoffen zijn gifig in grote hoeveelheden en werken voornamelijk op het zenuwstelsel en de spijsvertering. Dit uit zich in slaperigheid/lusteloosheid en buikpijn die gepaard kan gaan met diarree. Door verhitting zal de stof niet verdwijnen en daarom snijdt men de delen met solanine dan ook weg om minder solanine binnen te krijgen. Telers kweken tegenwoordig dan ook aardappels met lagere solaninegehaltes. Toegevoegd na 1 minuut: http://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/is-nachtschade-gevaarlijk Toegevoegd na 1 minuut: http://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/is-nachtschade-gevaarlijk

Het enige onderdeel van een aardappelplant dat eetbaar is, is de knop. Zelfs de schillen zijn giftig, tenzij je ze kookt. Ook aardappelen zelfs zijn af te raden als ze nog rauw zijn. De plant is in ieder geval giftig (de schillen ongekookt ook) en de kiemen lijken mij te vallen onder de plant. Ik zou het er niet op gokken in ieder geval. Toegevoegd na 1 minuut: Vergeten de bron bij te voegen, bij deze!

Bronnen:
https://www.salusi.nl/aardappels-schil-ete...

Nee, want daar zit solanine in en dat is giftig. Uitlopers moet je ruim weg schillen. En als een aardappel er erg mee vol zit kun je die beter weggooien.

Bronnen:
http://www.myfoodmatch.nl/2011/10/aardappe...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100