gaan vitaminen uit fruit als je t invriest?

Ik heb heel weinig tijd en wil elke dag 3 smoothies maken. Kan ik een keer in de maand een berg fruit kopen en alles invriezen om dan per dag uit te halen om een smoothie te maken zonder dat de vitaminen eruit gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het invriezen zelf heeft geen effect op het behoud van vitamines. Dat is met het ontdooien en gebruiken wel het geval. Vitamine C gaat bij gebruik snel verloren, door contact met zuurstof. Andere vitamines en mineralen in fruit blijven beter behouden bij invriezen en ontdooien. Toegevoegd na 4 minuten: Even praktisch: de manier zoals je het voorstelt kan wel. Het is aan te raden om de gemaakte smoothie binnen 15 minuten op te drinken, anders is de vitamine C er uit. Dat zou jammer zijn van de moeitedie je doet.

Nee, dat valt wel mee. Je kunt gerust fruit invriezen zonder dat je veel vitamines verliest. Je verliest wel wat, maar dat is redelijk verwaarloosbaar. Helemaal op 3 smoothies op een dag (overigens plas je dan het merendeel van de vitamines gewoon weer uit en krijg je wel erg veel fruitsuiker binnen!) Je kunt het fruit het beste bevroren pureren omdat sommige vitamines wateroplosbaar zijn. Bij het ontdooien 'lekken' de vitamines anders uit het voedsel. Of zorg dat het ontdooivocht ook in je smoothie terechtkomt. Als je ook groente in je smoothie dot kan je die blancheren (kort in kokend water doen) voor je ze invriest. Hierdoor blijven de groenten beter, maar verlies je wel wat vitamine C (zo'n 15-20%). Fruit kan je het beste in z'n geheel invriezen, of in grove stukken. Als je het gepureerd invriest verlies je wel meer vitamines dan wanneer je het fruit niet bewerkt. Zorg er ook voor dat de verpakking luchtdicht is afgesloten.

Bronnen:
http://www.vitamine-info.nl/veelgestelde-v...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100