Hoe noem je 's nachts eten?

Ontbijten, lunchen en dinieren. Maar als je 's nachts een maaltijd eet, hoe noem je dit dan?

Toegevoegd na 2 minuten:
Dineren :-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor 's nachts eten kent de Nederlandse taal geen specifieke term. Uit eigen ervaring weet ik wel hoe belangrijk het is om regelmatig te eten als je de hele nacht werkt. Je bent geneigd dat te vergeten omdat je normaal slaapt en dus niet eet maar je lichaam herinnert je er in een nacht werken wel aan hoe onverstandig dat is.

Alles wat niet onder ontbijt, lunch of diner valt zou ik 'tussendoortje' noemen. Tussendoortjes zijn gebonden aan een deel van de dag.

Alles wat buiten de reguliere maaltijden valt zou ik "snacken" noemen, tenminste als het voedsel is. Als het om snoep of chips of koekjes gaat, valt het misschien meer onder de afdeling "snoepen".

Daar bestaat geen Nederlandse term voor, maar wel een Engelse. Namelijk: midnight meal. Op 13 december 2012 vond in Den Haag een congres plaats over nachtarbeid, waarbij een onderzoek onder verpleegkundigen veel aandacht kreeg. Er bestaan veel misverstanden over eten in de nacht. Het nuttigen van een warme maaltijd tijdens een nachtdienst is niet ongebruikelijk: opgewarmde kliekjes van thuis of een snack van de shoarmaboer om de hoek. In die uren functioneert het spijsverteringsstelsel echter niet optimaal, ook al ben je aan het werk. Volgens je lichaam zou je in slaap moeten zijn en daar zijn je organen dan ook op afgestemd. Veel en vet voedsel wordt niet verteerd en ligt zwaar op de maag. Een tweede misverstand is dat er ’s nachts zo weinig mogelijk moet worden gegeten. Je hebt zeker je energie nodig om het einde van de nachtdienst te halen en ook nog thuis te komen daarna. Uit het onderzoek blijkt dat je met de juiste voeding op de juiste momenten je vermoeidheid met 26% kunt verminderen. Dat betekent een betere concentratie en een fittere en vooral ook veiligere nachtdienst. Voedingsdeskundigen adviseren het volgende schema tijdens een nachtdienstperiode: - het avondeten om circa 18.00 uur is warm eten. Dit is de eerste echte maaltijd. Denk aan een flinke portie groente, een stuk vlees, vis of vleesvervanging, aardappelen, rijst of pasta. - om circa 23.00 uur wordt een lichte snack aanbevolen, zoals een schaaltje kwark met fruit, een cracker of een boterham - om circa 1.30 uur een midnight meal, bijvoorbeeld een kop soep met een paar volkoren boterhammen. - om circa 5.00 uur een early morning-snack tegen de dip in laatste uurtjes. Denk aan een mueslibol, fruit, yoghurt, krentenbol met kaas. - om circa 7.30 uur een licht ontbijt: een schaaltje yoghurt met muesli, een boterham met pindakaas, een geroosterde boterham. Dit is belangrijk voor een goede slaap na de nachtdienst. Ontbijt je te zwaar, dan word je te snel weer wakker.

Bronnen:
http://www.politiebond.nl/informatie-zoeke...

Réveillon (kwam ik tegen toen ik dit moest weten voor een enquête). Souper (een nieuwe trend voor het nachtelijk dineren tussen 23:00 en 07:00 maar refereert eigenlijk naar het laatste avondmaal). Maar dit zijn beide niet-Nederlandse woorden

Bronnen:
https://www.marketingtribune.nl/food-en-re...
https://books.google.nl/books?id=lf1aAAAAQ...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100