Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom geeft de kleurstof van (gesneden) bieten af maar niet die van (gesneden) tomaat?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
1.3K
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Wij houden liever wat van ons is bij onszelf.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

De stof die tomaten kleur geeft is Lycopeen, deze stof is niet oplosbaar in water. De stof die bieten kleur geeft, Betanine, is wel oplosbaar in water.
Waarschijnlijk is het zo dat bietensap kleur afgeeft omdat de kleurstof is opgelost in het sap (water) dat vrijkomt bij het snijden, terwijl tomatensap geen kleur afgeeft omdat er weinig tot geen kleurstof is opgelost in het sap (water).
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding