Ik heb een blik ham geopend. Nu wil ik het restant langer dan een week bewaren. Kan dat en hoe kan ik dat dat het beste doen?

Toegevoegd na 50 seconden:
2ex dat moet dan zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Inmiddels heb je al 2 antwoorden, die in feite elkaar behoorlijk tegenspreken, en zoals gebruikelijk ligt de waarheid ergens in het midden... Het is niet per definitie zo dat ham uit een blik die je na openen nog 1 week (of langer) bewaart, meteen je ziek gaat maken. Sterker nog: de kans dat dit gebeurt is relatief klein. Zelfs als je aan de ham na 8 dagen ruikt, en het niet fris ruikt, is het heel goed mogelijk dat je dit opeet, en je geen last hiervan krijgt. Maar dat is geen garantie, en het kan zomaar zijn dat je goed ziek wordt van dezelfde ham na 4-5 dagen bewaren. Hoe kan dat? dat leg ik je hieronder uit. Ham wordt in een blik gekookt en gesteriliseerd. dat betekent dat alle bacteriën die in en op de ham zitten dood gaan. Vandaar dat deze ham buiten de koeling maandenlang houdbaar is, mits de blik intact blijft. Op het moment dat de blik open gaat, dan is het onvermijdelijk: bacteriën en schimmels uit de lucht, je ademhaling, de buitenkant van de blik, je vingers, de doos waarin je de rest van de ham bewaart... komen op de ham terecht, en vinden daar een prima omgeving waar ze zonder concurrentie van andere bacteriën vrolijk kunnen groeien. Normaal gesproken zullen deze bacteriën die je ham besmetten geen ziekmakende bacteriën zijn, dus op den duur (na ongeveer 1 week) gaat je ham gewoon bederven, maar je wordt niet ziek als het opeet. Je wordt hooguit misselijk omdat het niet lekker smaakt, maar niet ziek. Maar nu, stel dat een van de bacteriën die op je ham terecht komt is een Salmonella, of een Listeria, of een Campylobacter... Deze bacteriën kunnen dan gaan groeien, en je flink ziek maken. Dat is de reden waarom sterk afgeraden wordt om gesteriliseerd voedsel langer dan 3 dagen te bewaren na openen. Wil je deze ham langer dan 3 dagen bewaren, dan is het verstandig om deze in een voor de vriezer geschikt plasticzakje te bewaren, het liefst zonder lucht, en dan invriezen. Desnoods snij je de ham in kleinere porties die je los kan verpakken en straks ontdooien. Het allerveiligste is om restanten goed te verhitten voor consumptie. Mocht het zo zijn dat de ham besmet raakte met zo'n foute bacterie, dan wordt deze alsnog gedood door de ham te koken (bij in een saus voor macaroni) voor consumptie. Dus samenvattend: een week bewaren in de koelkast is niet per definitie gevaarlijk, maar als je die kleine kans op een buikgriep of iets ergers kan vermijden, waarom zou je het risico willen lopen?

Ja, dat kan. Doe het restant (met schoon bestek!) in een tupperware- of ander te ontluchten plastic doosje en plaats dat in de koelkast.

Nee, niet doen! Met varkensvlees ook al is het gekookt/gebraden/gerookt niet een week of langer bewaren. Een ons ham kun je probleemloos 2 dagen [na opening/let op datum] gebruiken. Afhankelijk echter van de winkel waar / hoe lang het gelegen heeft/bewaard is. De derde dag is al riskant, maar heb je een goede neus, prima. Laat je kat er aan ruiken bij twijfel. Werkt uitstekend. Wat je wel kunt doen, is het restant in een tupperware doosje/diepvries zakje doen en vervolgens invriezen. Dit doe ik geregeld met onsjes ham bijvoorbeeld [schouderham] voor in macaroni. Niets mis mee. Antwoord Niet in de koelkast langer dan een paar dagen bewaren. Wat wel kan is goed verpakt invriezen. Dat kan geen kwaad. Toegevoegd na 2 minuten: Ham is varkensvlees, is sneller bedorven. Rosbief bijvoorbeeld is van een koe [rundvlees] kun je wel langer bewaren. Kip ook voorzichtig mee zijn. Vis vandaag kopen, uiterlijk morgen eten. Oud gezegde: ["visite en vis zijn 2 dagen fris!"]

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100