Zit er in graan van bruin brood kleurstof?

Donker bruin brood is minder gezond dan gedacht. Het verhaal gaat dat er kleurstof aan het bruine brood wordt toegevoegd om het nog donkerder te maken. Klopt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Klopt. Das was een tijd terug bij Kaasa op tv. Kan even geen bron vinden nu. Het geldt niet voor al het donkere brood.

ja er word kleurstof toegevoegd maar ook niet zoveel. hier eens een voorbeeld:

Bronnen:
http://www.dieetnieuws.nl/voeding/donkerbr...

Het graan wordt niet gekleurd, maar het deeg. Dit wordt vaak met cacao gedaan en is dus niet ongezond. Het eerste wat je moet weten is dat 95% van het brood gemaakt wordt met tarwe. Graan of koren is gewoon een verzamelnaam van oa tarwe, haver, gerst, rogge en tegenwoordig ook spelt (het oergraan). Koren bestaat gewoon niet, en in een volkorenbrood (is maar een benaming) kan van alles steken. Meestal gebruikt men allerlei zaden dat niets meer met graan te maken heeft. Een gewoon wit, grof en vol(koren)tarwe worden alle drie gemaakt van tarwe ontdaan van zijn zemelen (pel). Wit brood is zemelvrij, een kleine hoeveelheid toegevoegde zemelen is grof, en veel zemelen noemt men vol. Dit heeft niets met kleur te maken. Je kan gewoon aan de hoeveelheid zemelen zien wat voor brood je hebt. Hoe meer zemelen, hoe donkerder, maar niet geheel bruin. Doet men bij tarwemeel zemelen en wat roggemeel, spreekt men van roggebrood. Ook wordt er tegenwoordig brood gemaakt van spelt (zeer gezond) Dus bijna al het brood dat je koopt is gemaakt van tarwe, vaak met toevoegingen van zaden en (zonne)pitten. Haver is voor de paarden, en van gerst maakt men bier. Toegevoegd na 21 uur: Nog een toevoeging met tekst en beeld. De bruine kleur wordt bijna steeds verkregen door toevoeging van moutmeel en cacao zoals ik eerst beweerde. Sommige bakkers doen dit wel. Toegevoegd na 21 uur: Nog een toevoeging met tekst en beeld. De bruine kleur wordt bijna steeds verkregen door toevoeging van moutmeel en NIET cacao zoals ik eerst beweerde. Sommige bakkers doen dit wel.

Bronnen:
http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/frag...

In donker gekleurde broden zit gebrande mout. Dat maakt een brood soms bijna zwart. Menigeen denkt dat dat gezond is, maar het is gewoon kleuring van het brood. Het graan zelf is lichtbruin, tenminste de vliesjes om de graankorrel. Het meel zelf is wit. Heb je volkorenbrood ( kijk op het etiket van het brood) dan is het in principe lichtbruin met hier en daar donkerder deeltjes. Is het brood erg donker, dan zit er dus een schep mout in, voor de kleur. De meeste volkorenbroden hebben die toevoeging niet. Maar o.a. volkorenbroden broden van de Aldi, weet ik uit ervaring, zijn wel kunstmatig donkerder gemaakt. Nergens goed voor, behalve dat het beter verkoopt. Zo wordt de consument bij de neus genomen omdat er wordt gesuggereerd dat dat heel donkere brood gezonder zou zijn. Larie dus.

Kleurstoffen, in tegenstelling tot wat andere GV’ers aangeven, mogen absoluut niet worden toegevoegd aan brood en soortgelijke producten, dat is bij wet verboden (artikel 3 van de Warenwetregeling Gebruik van kleurstoffen in levensmiddelen) Dat geldt overigens voor veel andere producten zoals deegwaren (gnocchi, pasta, enz.) Wat wél kan, en daar ontstaat de verwarring, is een grondstof gebruiken die uit zichzelf een kleur heeft (b.v. malt, ei, wortel, kruiden, tomaat, paprika, spinazie…) Er zijn een paar uitzondering gemaakt in de wet voor enkele streekproducten met een specifieke aanduiding, die karamel mogen bevatten als kleurstof (b.v. maltbrood), maar in strikte zin is het gebruik van échte kleurstoffen verboden. Je vraagt ook of donker brood minder gezond is dan aangenomen, en dat is ook niet zomaar te beantwoorden. Als je donker brood maakt puur op basis van donkere ingrediënten die niet een gezond zijn, dan is dat brood ook niet gezonder, maar als de donkere kleur (met of zonder donkere grondstoffen) gezonde grodnstoffen bevat die bijdragen aan de donkere kleur, dan is het wél gezond. Het is dus een kwestie van vragen, en ingrediënten lezen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100