verschil tussen chocolade merken?

ik wil het verschil weten tussen Fairtrade chocolade en bijvoorbeeld een Ah merk chocolade. Wat is het verschil tussen prijs, kwaliteit, smaak, kleur en milieuvriendelijkheid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Fairtade betekent dat de boeren een eerlijke prijs hebben gehad voor de cacau bonen. De prijs van de chocola zal daardoor wellicht wat hoger zijn. De smaak en kleur zouden het zelfde kunnen zijn, echter zijn er zo veel recepten dat die kans erg klein is. De kwaliteit en millieu vriendelijkheid is ook bij fairtraide geen garantie.

"Fair Trade" en "Biologisch" zijn twee zaken zijn die in principe los van elkaar zijn, hoewel steeds meer producten, waaronder chocolade, beide claims dragen, en de reden is simpelweg dat er vraag hiervoor is. In ieder geval is het belangrijk om te weten dat geen van beide per se te maken heeft met smaak, kleur of kwaliteit. Er zijn steeds meer consumenten die zeker willen weten dat geen kinderen afgeranseld zijn of boeren uitgebuit voor een portie goedkope chocolade, en deze "sociaal bewuste" consumenten zijn vaak dezelfde consumenten die ook bezorgd zijn over het milieu en de gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen op hun gezondheid. Vandaar dat er veel fabrikanten zijn die op beide aspecten zich inzetten. Je hebt talloze keurmerken die iets zeggen over ‘bio’ en ‘fair’, en sommige van deze keurmerken richten zich op beide aspecten (b.v. UTZ of Rain Forest Alliance), terwijl anderen veel specifieker mikken op de ene of andere issue (zoals b.v. SKAL of Max Havelaar Fairtrade) Een nog concreter antwoord op je vraag is moeilijk te geven, want hoewel beide aspecten in principe los van elkaar staan, als je de ene regelt, gebeurt bijna ‘vanzelf’ dat het andere aspect ook meelift. Je kan moeilijk een boer overtuigen om biologisch te gaan produceren als je hiermee zijn leven niet verbetert, en andersom gaat dat ook: door betere landbouw praktijken toe te passen, wordt het leven van een boer bijna automatisch beter… hoewel dat niet altijd het geval is, helaas… Je vraagt daarnaast over verschillen in prijs, kwaliteit, smaak en kleur... en het antwoord is heel simpel: die zijn er sowieso, maar die gaan niet per se samen met "Bio" of "Fair", behalve wat betreft prijs, en dat is ook niet altijd het geval. Sommige merken die geen keurmerk dragen, zijn toch zeer prijzig. Dit gezegd te hebben, is ook belangrijk om te weten dat het niet dragen van een "Fair" of "Bio" keurmerk, niet altijd betekent dat de boer geen eerlijke prijs krijgt. Sommige fabrikanten kiezen gewoon om niet mee te doen aan keurmerken. Mijn persoonlijk advies, als relatief goede kenner van de foodsector? Kies een merk die je qua smaak en eigenschappen bevalt, en indien mogelijk met een "Fair" keurmerk. B.v.: de AH puur & eerlijk vind ik lekker van smaak, maar niet geschikt om te smelten, daarvoor kies ik liever het merk "Swiss" of "Cote d'Or".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100