wat is de witte neerslag onder in mijn weckflessen?
Ik weck nog op de ouderwetse manier. Bij een aantal potten met voornamelijk bonen, snijbonen en wortels komt er na verloop van tijd een witte neerslag onder in de potten. Rode kool, bieten, soep e.d. gaat goed.
Deze neerslag maakt dat de groenten zurig smaken en dus niet meer echt eetbaar zijn. Ik gebruik alleen oude, verteerde paardenmest als bemesting en dus geen kunstmest, met name stikstof. Ik kook de potten uit met soda en/of sulfiet.
Wie heeft een idee waar het probleem aan zou kunnen liggen en hoe ik het zou kunnen voorkomen? Alvast bedankt voor alle te nemen moeite.
Met vriendelijke groet, Jan
Omschrijving De botulisme bacterie (Clostridium botulinum) is een sporenvormende bacterie die bestand is tegen koken. Deze bacterie groeit alleen goed in een omgeving zonder lucht. Een pot met geweckte groente is hiervoor dus een ideale omgeving.
De groei van de botulisme bacterie is onzichtbaar, er verandert niets aan de kleur, geur of smaak. Tijdens de groei vormt de bacterie botuline, een gifstof die een dodelijke voedselvergiftiging kan veroorzaken. Deze giftstof wordt onschadelijk als het geweckte voedsel een kwartier wordt gekookt.
Het wecken van groente is hierdoor echt af te raden omdat dit langdurige koken zeer nadelig is voor de kwaliteit en voedingswaarde.
Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat. De botulisme bacterie kan niet groeien in een zure omgeving. Sporen van de bacterie kunnen daardoor geen schade aanrichten in potten geweckt fruit of zelfgemaakte jam.Bij het wecken en maken van jam is het belangrijk erop te letten dat pannen, potten, rubberen ringen, deksels en (pol)lepels goed schoon zijn. "
Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/wecken.aspx
Vroeger bestond er geen andere manier om groenten te bewaren en toen vielen de mensen nochtans ook niet dood van ingemaakte groenten te eten.
Ook ik heb menige bokaal ingemaakte groenten gegeten en tot nu toe heb ik er nooit enige last van gehad.
Mocht het niet veilig zijn om groenten in te maken zou het ook niet veilig zijn om blikgroenten te eten daar dat procedé eigenlijk hetzelfde is.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.