Hoeveel verschilt het aantal kcal van ongebakken brood met gebakken brood?

Even uitleg..
Ik heb thuis noten-rozijnen ´Bartjes´ liggen van de Bakker Bart. Dit zijn driehoekige broodjes gevuld met, je raadt het al, noten en rozijnen. Ik had de Bakker Bart gemaild voor de voedingswaarde van het broodje en dit was het antwoord:
Voedingswaarde per 100g product (berekend, ongebakken)
Energie (kJ) 1.281 kJ
Energie (kcal) 306 kcal
Eiwit 9,3 g
Koolhydraten 42,6 g
Waarvan suikers 13,9 g
Vet 11,0 g
Waarvan verzadigd vet 0,9 g
Voedingsvezels 4,7 g
Natrium 0,3 g
Nu bakken ze het brood natuurlijk al in de winkel af, en weet ik alleen het gewicht van het gebakken brood en dat is 100 gr.
Hoeveel kcal bevat dit broodje dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je brood gaat bakken, verdwijnt er water. En dat bevat geen calorieën Het aantal calorieën zal dis hetzelfde blijven

Ik heb twee antwoorden voor je vraag. De hele simpele, en de ingewikkelde. Eerst de simpele: Het aantal Kcal van de ingrediënten in je brood, is exact dezelfde hoeveelheid Kcal die je straks gaat eten, gebakken of ongebakken, dat maakt niet uit. Meer of minder water, of een hogere calorische waarde per gram van het brood ná het bakken hebben geen invloed hierop, want uiteindelijk eet je toch het hele brood. Dat geldt uiteraard alleen als je het brood zelf bakt, want dan weeg je de ingrediënten af, en je eet toch alles op. Dus nu de ingewikkelde: Tijdens het bakken (en dat verschilt uiteraard voor verschillende soorten brood) gaat verrassend weinig water verloren: tussen 10 en 15% ten opzichte van het rauwe deeg. De buitenkant van het brood wordt snel droog en hard (de korst) en dat voorkomt dat er veel water in de massa van het deeg verloren gaat. Hoe kleiner het brood, hoe groter het verlies van water, maar meer dan 20% waterverlies bestaat niet, anders wordt het brood veel te hard en droog. Het gevoel dat gebakken brood zo veel droger is dan het deeg, komt doordat het brood gerezen is (het bevat veel meer lucht), en omdat tijdens het bakken bindt het water zich aan de zetmeel en de eiwitten. Dus even snel gerekend: als de energiegehalte per 100 g deeg van het ongebakken brood was 306 Kcal, dan zal dit na het bakken ca. 340-360 Kcal/100 g zijn. Maar het kan nog complexer! De calorische waarde van de grondstoffen wordt niet écht bepaald. Het is een gemiddelde die met behulp van tabellen wordt berekend, zoals ze zelfs aangeven. Dus de daadwerkelijke calorische waarde van je brood weet je niet echt. Het blijft een schatting. Daarnaast, het aantal calorieën dat voedsel levert is niet hetzelfde vóór en ná het bakproces. In het algemeen is gekookt voedsel veel beter verteerbaar, en dus levert meer energie op. Dat introduceert dus weer een variabel in de calorische waarde van je rauw deeg t.o.v. je gebakken brood. Ik hoop dat je hier iets hebt, en het allerbelangrijkste: dat de broodjes lekker zijn!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100