Het heeft te maken met je emoties. Eten doe je namelijk met je zintuigen en na gedegen onderzoek is gebleken dat juist vet bij de meeste mensen een goed gevoel geeft! Net als suiker/zoete smaakjes , geeft vet een prettig gevoel.
Onderzoekers hebben dit uitgetest bij vrijwilligers door sondes aan te brengen die naar de maag leidden. Hierin zat ofwel een zoutoplossing ofwel een oplossing met vetzuren. Op datzelfde moment luisterden de vrijwilligers naar treurige muziek of naar neutrale muziek. Ook werd gekeken naar de emoties die op de gezichten zichtbaar waren. De resultaten werden opgemeten via een vragenlijst en een MRI scan van de hersenen.
Hieruit bleek dat; wanneer vetzuren in de maag terechtkomen, de betrokken minder gevoelig zijn voor het effect van treurige muziek. Vette voedingsmiddelen zijn dus niet persé vanwege de lekkere smaak debet aan een goede stemming.
Je hebt relatief veel frites gegeten omdat je dit lekker vond.
Door de gewenning en de minder sterke smaak van vet, wordt het minder belonend voor het gevoel om dit te eten. Jouw smaakpapillen zijn dus meer 'afgestompt' voor het proeven van die smaak. Op gegeven moment taal je er dan niet meer naar.
Emotioneel heb je er dan geen behoefte meer aan. Kan goed zijn dat je na een tijdje zonder frites ineens weer trek erin kan hebben. Kan ook zomaar gebeuren dat je er helemaal geen trek meer in krijgt. Je zintuigen bepalen dit.