Mogen conservenblikken van nieuwe etiketten met een nieuwe houdbaarheidsdatum worden voorzien?

Ik hoorde laatst iemand vertellen dat hij voor zijn werk etiketten van conservenblikken haalt en er nieuwe omdoen met een nieuwe houdbaarheidsdatum om ze alsnog te kunnen verkopen. Mij vraag: mag dat en waar doen ze dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het klinkt misschien raar, maar je moet onderscheid maken tussen twee concepten die betrekking hebben tot houdbaarheid: - Levensmiddelen met een THT (tenminste houdbaar tot) - Levensmiddelen met een TGT (te gebruiken tot) Levensmiddelen met een TGT mogen niet meer verkocht worden na deze datum, en in feite is het ook niet raadzaam om ze te consumeren. Deze datum moet je in feite lezen als "uiterste consumptie datum". Het gaat hier vaak om producten met een zeer korte houdbaarheid (in de regel minder dan 5 dagen) Voor de producten met een THT (o.a. conservenblikken) geldt dat in beginsel de fabrikant van het levensmiddel de THT vaststelt en op de verpakking aanbrengen, maar ook de verkoper van het levensmiddel mag de THT vaststellen c.q. verlengen, en op de voorverpakking aanbrengen. Degene die de datum vaststelt en aanbrengt, wordt meteen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het product. Dat betekent dat als een bedrijfje dat gespecialiseerd is in deze zaken (en die zijn er) een nieuwe datum aanbrengt op de blikjes, en iemand wordt hierdoor ziek, dan zijn ze volledig aanspreekbaar en verantwoordelijk. Je vraagt ook waar dit gebeurt, en het antwoord is simpel: overal waar iemand winst hiermee kan maken. Het is aan de NVWA om te controleren of dit netjes gebeurt, en om de bedrijven te helpen is er een infoblad op internet te vinden. Zie de link.

Bronnen:
http://www.nvwa.nl/onderwerpen/regels-voor...

In principe mag dat, degene die dat doet is dan verantwoordelijk voor de kwaliteit tot de nieuwe datum. Of het verstandig is is wat anders... Toegevoegd na 7 minuten: Van wikipedia: "Ten minste houdbaar tot" Op alle overige producten, waarvoor de verplichting geldt een houdbaarheidsdatum te vermelden, dient gebruikgemaakt te worden van de vermelding Ten minste houdbaar tot [dd/mm/jjjj]. De afkorting t.h.t. of THT wordt hier soms voor gebruikt. Het gaat hierbij om producten die een houdbaarheidsdatum hebben van vijf dagen of meer. In tegenstelling tot de vermelding "te gebruiken tot" is deze vermelding níet een uiterste consumptiedatum. De fabrikant garandeert de kwaliteit van zijn product tot de vermelde datum. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar is nog steeds geschikt voor consumptie.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Houdbaarheidsdatum

Natuurlijk mag dat niet. Het is namelijk niet voor niets een regelgeving dat de consument beschermen moet tegen wanpraktijken waarin je niet krijgt waarvoor je betaalt, namelijk een produkt waarin gegarandeerd wordt, door de fabrikant, dat dit voldoende voedingswaarden bezit. In feite is het bedrog en dit mag natuurlijk niet! Allicht zal het in deze tijd zeker wel gebeuren, eerlijkheid telt niet meer helaas in deze tijd. Niemand die het zelf in zijn bedrijf meemaakt, zal echter aan kunnen geven hoe vaak en waar dit gebeurt. Dit gebeurt natuurlijk niet in het openbaar, want dan zouden ze vanwege bedrog, een probleem hebben met de warenwet. Het is dan ook niet algemeen bekend waar ze deze praktijken uitvoeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100