Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zit er in het vocht van kwark?

Als je kwark na het openmaken terug in de koelkast zet, komt er een laagje vocht op te staan. Wat is dit en wat zit er precies in?

Ik wou het eerder weggooien, omdat het vocht voor die zure smaak zorgt, maar gooi ik daarmee dan ook 'belangrijke' stoffen weg? Zoals eiwit of iets dergelijks?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Dat is water. Of althans : water met wat opgeloste melkbestanddelen (melkwei) dat ontstaat doordat het melkproduct in kwestie zich een beetje scheidt. . Je kunt het er gewoon weer doorheen roeren ; kan geen enkel kwaad.
Het is inderdaad wat zurig, maar dat is juist wat voor de zurige smaak in yoghurt, kwark en karnemelk zorgt, en geenszins een vorm van (ongezond) bederf.
En ja, melkwei is zeer gezond en bevat belangrijke stoffen - vooral zuren en vitaminen - die goed voor je zijn. Liever niet weggooien dus.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ritsuka
12 jaar geleden
Klopt, gewoon even roeren
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
+ thanks! Dus ook de eiwitten, die zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, zitten voornamelijk in het vocht?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nee, niet voornamelijk: ook.
In het vocht (de echte naam is "wei") zitten suikers (heel weinig), zuurzouten en eiwitten.
In het vaste deel van kwark zitten dezelfde stoffen en ook vetten. De eiwitten in de wei zijn anders qua samenstelling. Ze heten niet voor niets "wei eiwitten", en de rest is voor een groot percentage caseïne, en dat is een eiwit, in feite het belangrijkste eiwit in melk (en dus ook in kwark) Als er veel meer wei uit de kwark wordt verwijderd, dan krijg je de basis om kaas te maken. Laat je hem even rijpen, dan krijg je een normale kaas. + voor Marleen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ook bedankt voor de nuttige reactie, Gabi
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing