Als je een dubbele hoeveelheid koekjes bakt, dus dubbele hoeveelheden, en je bakt de koekjes bij dezelfde temperatuur, moeten ze er dan langer in?

Ik heb vanmiddag koekjes gebakken met mijn moeder en we hebben overal een dubbele hoeveelheid van genomen zodat we 2x zoveel koekjes kregen, we hadden toen de discussie of ze dan ook langer in de oven moesten, omdat er meer energie nodig is aangezien er meer koekjes gebakken moeten worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat hoeft niet. De oven zal in het begin misschien iets meer warmte verliezen, maar daardoor zal de thermostaat gewoon weer iets eerder inschakelen. De totale bakduur blijft gelijk. Wanneer je iets in de magnetron opwarmt, dan heb je wel vaak de dubbele duur nodig als de hoeveelheid verdubbelt. Maar bij een gewone (hetelucht)oven dus niet.

Nee ; in een oven maakt dat niet uit. Er liggen allemaal koekjes in dezelfde temperatuur, dus moeten ze allemaal even lang garen, of het nu één koekje is of 100. Zou je de koekjes twee keer zo groot / dik maken, dan duurde het WEL langer. Ook in een magnetron, waar heel anders verwarmd wordt, betekent 'meer ingrediënten' ook een langere kooktijd. Maar in een oven geldt dat beslist niet. Als de oven goed is voorverwarmd, zal die bij HEEL koud deeg zo uit de koelkast wel een iets hardere 'tik' krijgen (meer afkoelen) dan met éen plaat koekjes, en de deur is ook wat langer open, maar op het eindresultaat zijn die verschillen minimaal. Zal hooguit een minuutje schelen. Maar zéker niet twee keer zo lang - tenzij je zwarte koekjes wilt natuurlijk. Ook wat het meer aan energie kost is te verwaarlozen ; 90 % van de warmte van de oven komt uiteindelijk toch in je keuken terecht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100