vraag: op een blikje tonijn in zonnebloemolie van John West staat hoeveel calorien de tonijn bevat. is dit inclusief de zonnebloemolie of exclusief?

Weet jij het antwoord?

/2500

normaal gezien zou dit zonder olie moeten zijn.

Dat is na het uitlekken, de olie eet je er over het algemeen niet bij. Je hebt ook tonijn op water, ook lekker en iets minder kcal. Zonnebloemolie is ook niet echt gezond, dus daarvoor hoef je het niet te doen.

Dat is inclusief de zonnebloemolie. Meestal staat er een uitlekgewicht op. Je hebt ook tonijn in water ipv van olie en die bevat minder calorieën. De zonnebloemolie zorgt dus voor meer calorieën in de tonijn.

Men gaat uit van de netto-inhoud van het blikje. De netto-hoeveelheid houdt in dat het gewicht van de verpakking én van de opgietvloeistof (uitlekgewicht,in dit geval de olie) niet meetellen. Van een voorverpakt levensmiddel met opgietvloeistof, moet het uitlekgewicht worden vermeld op het etiket.

Bronnen:
http://webshop.voedingscentrum.nl/pdf/017.pdf

De olie telt gewoon mee voor de energiewaarde. In het Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen, staat onder artikel 11: "De in dit besluit bedoelde waarden en gehaltes zijn naar behoren vastgestelde gemiddelden, waarvoor al naar gelang van het geval wordt uitgegaan van: a. de analyse van de eet- of drinkwaar door de fabrikant; b. de berekening op basis van de bekende of effectieve gemiddelde waarde van de verwerkte ingrediënten" Vertaald naar gewoon Nederlands betekent dit dat voor de berekening van de energiewaarde moet je rekening houden met ALLE ingrediënten, en dat is dus inclusief de olie die in de blik zit. Per 1 juli 2013 komt er nieuwe wetgeving in de EU over de voedingswaarde informatie, maar daar wordt niets aan veranderd. In de tekst van de Europese Verordening 1169/2011 staat onder artikel 31: "De in artikel 30, leden 1 tot en met 5, bedoelde energetische waarde en hoeveelheden nutriënten hebben betrekking op het levensmiddel zoals dit wordt verkocht." Volgens mij spreekt dit voor zich. Kijk maar de volgende keer in de supermarkt en je zal een enorm verschil zien tussen de energiewaarde van tonijn in olie en tonijn in water. Dat komt niet omdat de tonijn zó veel olie opzuigt (dat valt mee), maar vanwege de olie in de blik. Toegevoegd na 2 uur: Voor alle duidelijkheid: de olie van een blik tonijn wordt niet eens beschouwd als opgietvloeistof, het is gewoon een ingrediënt. Dat maakt overigens geen verschil, want ook de opgietvloeistof moet meegenomen worden voor het berekenen van alle voedingswaarden (energie, vet, zout, suikers, vitamines, enz.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100