Gebakken zalm buiten de koelkast, nog te eten?

Help kom erachter dat ik de rest van mijn zalm (gisteravond gebakken) niet in de koeling heb gezet. Het ruikt niet vissig, maar ik heb er ook al saus en groente bij gedaan. Kan ik het nog eten, of beter niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat mij betreft zou ik het rustig doen

Als je het wel eerst door en door verhit, dan kan het echt geen kwaad om het op te eten.

Hij is gisteren al verhit, dus bacteriën zijn al gedood. 1 dagje kan geen kwaad.

Mijn antwoord komt waarschijnlijk te laat, maar goed, toch goed om te weten voor de volgende keer! :-) Normaal gesproken zal dit weinig kwaad kunnen, maar ik zou het tóch niet doen. Tijdens het bakken de eerste keer heb je, als het goed is, vrijwel alle bacteriën gedood, maar niet allemaal. Er blijven ALTIJD een paar die het overleven. En dan is het van groot belang hoe je de vis hebt bewaard. Niet gekoeld, dat is helder, maar was de vis goed afgedekt? In een toch frisse omgeving rond de 15°C, of in de keuken met een temperatuur van 25°C? Samen met rauwe groente? Was de saus ook een oud 'restje' uit de koelkast? Heb je de vis met je vingers aangeraakt? Als het goed is had je je handen gewassen, maar je vingers zijn nooit helemaal steriel... Wat ik probeer te laten zien is dat een nabesmetting van de vis is zó gebeurt, en dat kan van betekenen dat schadelijke bacteriën op je vis terecht komen, en juist omdat er geen andere bacteriën zijn (geen concurrentie) kunnen ze dan op de temperatuur van je aanrecht zich razendsnel vermenigvuldigen. Zelfs als je de zalm opnieuw gaat verhitten vóórdat je gaat eten, zal deze tweede verhitting normaal gesproken nooit zo intens zijn als de eerste keer. Bovendien zijn er bepaalde bacteriën die toxines kunnen produceren die hittebestendig zijn: de bacterie gaat dood, maar de toxine overleeft het en jij wordt net zo ziek alsof je de vis niet had verhit. Zelf ben ik inspecteur van de NVWA, en als een restaurant zo iets zou doen, zouden ze van mij een forse boete krijgen zonder verdere vragen. Nogmaals: het hoeft niet per se ziekmakend te zijn, maar ik zou het risico niet lopen.

Bij dit soort ' twijfelgevallen' kun je meestal het beste afgaan op je eigen waarneming : je neus, je ogen, en je tong. Met rauwe vis moet je extreem voorzichtig zijn, maar deze was al gaar, en moet je dus vanaf dat moment als 'nieuw' product beschouwen. De belangrijkste factor is eigenlijk de temperatuur in je keuken ; als het geen extreem warme nacht is (en die hebben we nog niet), kun je er gerust van uitgaan dat een restje van gisteravond de volgende morgen nog goed is. Zeker als je een normaal gezond mens bent met een normale gezonde weerstand, moet het wel heel raar lopen wil je ziek worden van een vis die nog goed ruikt, er goed uitziet en goed smaakt. Gewoon nu in de koeling zetten, dan is-ie vanmiddag of vanavond nog prima te eten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100