Het meeste water gaat verloren op het moment dat het water daadwerkelijk kookt. Hoeveel water er dan verloren gaat, hangt van een aantal factoren af: hoelang kookt het water en hoeveel vermogen wordt er geleverd.
Bijvoorbeeld: kookt het water in een waterkoker met een vermogen van 2000 W gedurende één minuut, dan gaat er ongeveer 53 mL water de lucht in:
E = P * t = 2000 W * 60 s = 120 kJ door de waterkoker toegevoegd.
m = E / verdampingswarmte = 120 kJ / 2256 kJ/kg = 0,053 kg water dat verdampt.
Hoeveel procent verdampt, hangt dan af van de totale hoeveelheid water.
Als in dit geval één liter water (= 0,998 kg) wordt gekookt, verdampt er dus 0,053/0,998 * 100 % = 5,3 %.
Bij het koken in een pan bepaald de stand van de kookplaat het vermogen, maar verder werkt het hetzelfde.
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdampingswarmte