Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom is prei scherp?

Waarom is het scherp (geld zowel voor ui als prei) en waarom is het als het is gekookt minder scherp dan dat je het rauw eet?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Wat bedoel jij met scherp? Dat is een subjectief begrip he?

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Omdat in de plant zit.
Ik kan wel doorgeven hoe die stofjes heten.

Maar heb je daar dan wat aan?

Prei:
De antioxiderende en antibacteriële zwavelverbinding allicine is verantwoordelijk voor de karakteristieke geur en smaak van prei.

Voor ui geldt hetzelfde:

De organische zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de typische geur en smaak van uien zijn waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor de medicinale effecten. Waarschijnlijk spelen diallyl disulfide, diphenylthiosulfinate, quercetine en allicine een belangrijke rol bij de medicinale werking. Allicine is de belangrijkste zwavelverbinding die verantwoordelijk is voor de gezondheidsbevorderende eigenschappen van knoflook.

Uien uit een subtropische klimaat zijn minder scherp.
De Nederlandse ui is scherp tot zeer scherp: de gebruikte rassen zijn op bewaarbaarheid geselecteerd.

Toegevoegd na 2 minuten:
Stoven of koken, verwarmen,
verzacht het effect van die stofjes.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing