Is chocolade van het merk Leonidas van slechte herkomst? (Slavernij, niet fair trade, etc.) Dit ving ik op en vind ik wel interessant.

Weet jij het antwoord?

/2500

Leonidas komt er niet zo goed vanaf qua ethische bedrijfsvoering volgens de website: http://www.rankabrand.nl/Leonidas Op de eigen website van Leonidas is geen informatie te vinden omtrent het beleid mbt duurzaamheid etc.

Ja, maar dat geldt niet enkel voor Leonidas. Nog altijd worden in Ivoorkust, waar bijna de helft van de cacao vandaan komt, mensen in gevangenschap verplicht te werken zonder loon. Dat is, volgens de VN-definitie, slavernij. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie zijn in Ivoorkust ook 284.000 kindslaven op cacaoplantages actief. "Omdat de meeste cacao gemengd wordt, is het haast onmogelijk slavenvrije chocolade te produceren", zegt de Nederlandse journalist Teun van de Keuken. In plaats van giganten als Nestlé aan te klagen, wat eerder al gebeurde, gaf hij meer ruchtbaarheid aan de situatie door zichzelf aan te klagen. "Ik ben schuldig omdat ik chocolade eet die op criminele wijze is verkregen want slavernij is strafbaar", zegt hij. Volgens hem maakt iedere chocolade-eter zich daaraan schuldig.

Bronnen:
http://www.express.be/joker/nl/platdujour/...

Dat is een beetje lastig precies te bepalen, omdat chocola een zogenaamde 'commodity' is. Dat betekent -in J&J-taal0 dat de hele chocoladevoorraad van de wereld op een grote berg komt, en als partijen over de hele wereld wordt verhandeld. Zo is het eigenlijk onmogelijk om 100 % slaafvrije of kindslaafvrije chocola te bemachtigen, tenzij je rechtstreeks inkoopt buiten de reguliere handel om. Het eerste - en wellicht tot nu toe enige- merk dat dat tot nu toe is gelukt, was Tony Chocolony. Inmiddels zijn er meer chocolademerken die proberen eerlijker handel te doen, zoals fairtrade en biologische cacao, (die niet per se hoeven te overlappen !) , maar juist dit dure merk is zeker niet de eerste die me daarbij te binnen schiet. Ze adverteren er zeker niet mee, en dat is vaak al een duidelijk teken in een markt waar eerlijke handel best een 'seller' is. Voorlopig betekent dat dat je er eigenlijk van uit kunt gaan dat Leonidas Chocola geen 'eerlijke' chocola is, en dat de prijs vooral voortkomt uit het vakmanschap. De producent van de cacao echter, schiet daar niks mee op. Op mijn persoonlijke boodschappenlijstje hoort het dan ook niet thuis.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tony%27s_Chocolonely

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100