Wat is gezonder witte rijst of verse noodles?

ik zit sinds een tijdje in china, Shanghai. en zoals algemeen bekend is het hier vooral rijst of noodles. nu vraag ik me al een tijdje af wat gezonder is. ik weet dat ze allebei voornamlijk koolhydraten bevatten. voor het gemak de rest van de ingrediënten zijn het zelfde. (beetje rundvlees en beetje groente + olie).

ik weet dat rijstenoodles het gezondst is. maar dit vind ik niet echt lekker.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Licht er aan wat je gezond noemt : beiden hebben een hoge glycemische index, en zijn geraffineerde dus bewerkte dus snelle koolhydraten ; niet heel gezond voor je. . Betere alternatieven om uit te kiezen zijn zilvervliesrijst of basmati-rijst en volkorenpasta. Van die twee is volkorenpasta overduidelijk de beste keus, omdat die de laagste glycemische index en de meeste vezels heeft. Zilvervliesrijst heeft meer vezels dan witte, maar blijft wel een even snelle koolhydraat, evenals mais. Heb je geen suiker en loop je ook niet echt risico, dan is het wat meer lood om oud ijzer, al is een hoge GI voor gezonde mensen ook niet goed, al was het maar omdat je daardoor zo ontzettend snel weer trek krijgt en er dus relatief meer door gaat eten. Heb je ECHT alleen maar de keus uit witte rijst en witte noodles, dan is de rijst het minst slechte alternatief, omdat dat in elk geval nog een tamelijk onbewerkt natuurproduct is. Rijstnoodles (van rijstemeel) zijn een bewerkte vorm van rijstemeel en dus helemaal niet zo gezond als men wel pleegt te denken.

Bronnen:
http://www.lilith.demon.nl/div/glykemische...

rijst is over het algemeen gezonder dan noodles, dit omdat het minder bewerking heeft ondergaan en daardoor hogere kwaliteit koolhydraten heeft en meer voedingsstoffen bevat. dit verschil is ovegernes niet heel groot, maar wel aanwezig.

Rijst is het zaad van de plant. Het is gedroogd en het kaf en de zemel is eraf gehaald. Dit is de witte rijst die echter geen voedingsstoffen bevat en het zal dus met andere gerechten gegeten moeten worden. Je zult dus om enigszins voedingsstoffen binnen te krijgen zilvervliesrijst moeten nemen om tenminste vezels binnen te krijgen. Noedels worden gemaakt van bloem, dit is meestal tarwe. het deeg wordt gemaakt met natte ingrediënten zoals water en eieren. Ze hebben wat smering nodig en worden dan ook vaak geserveerd in kokend water als een soort van soep. Zij hebben dus wel voedingsstoffen. De minste calorieën heeft dus rijst maar doordat je geen voedingsstoffen binnenkrijgt met alleen rijst is mie voedzamer, indien je verder geen groenten/vlees/vis bij de rijst of mie zou eten. Omdat je er altijd iets bij eet als groenten enz.bepaalt het bijgerecht hoe gezond je eet. Rijst heeft minder calorieën en mie meer voedingswaarde, maar beiden zijn gezond als de bijgerechten dit ook zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100