Waarom staat er bijv. op kant-en-klaar maaltijden dat je het nadat je het verwarmt hebt in de magnetron 1 min. moet laten staan?

Er staat bijvoorbeeld op een blik knakworstjes of een kant-en-klaar maaltijd dat je het nadat je het verwarmt hebt in de magnetron 1 min. moet laten staan. Waarom is dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

dan kan het gerecht even tot rust komen. ik opende ooit een stoommaaltijd zonder te wachten, en kreeg hete spetters in mijn gezicht, omdat de maaltijd nog kookte.

Dat is zodat de warme lucht erin blijf t en het eten nog even goed na-gaart. Zelfde als wat een confectie oven dus ongeveer doet

Als je het direct na het verwarmen opent dan loop je kans je hand te verbranden omdat er dan loeihete stoom uit de verpakking ontsnapt. Door het even te laten staan verdeelt de hitte zich over het geheel en kan je het daarna risicoloos openmaken.

De verwarming van voedsel in een magnetron dringt niet overal gelijkmatig in het voedsel door. Sommige delen worden heter, andere blijven koeler. Door de wachttijd van 1 minuut zal de warmte zich beter door de maaltijd verspreiden zodat je niet af en toe een koude hap proeft.

Omdat eigenlijk alleen de buitenkant van het voedsel verhit wordt, blijft de binnenkant koud. De moleculen van het voedsel geven door de straling de hitte aan elkaar door en daarom moet je het ook regelmatig doorroeren, zodat ze de hitte sneller doorgeven. Indien je het na afloop nog even laat staan, gebeurt hetzelfde. De warm geworden moleculen moeten tot de koude binnenkant doordringen en zo gaart het voedsel dus na.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100