Pas erg op met zelf plukken.
Het spreekwoord luidt: elke paddenstoel is eetbaar, maar sommigen slechts één keer...
Paddenstoelen zijn erg variabel en je kunt makkelijk sommige eetbare soorten verwarren met giftige soorten, ook al heb je een goede veldgids.
De lekkerste eetbare soorten kun je ook bij een goede groenteboer of bijvoorbeeld op een biologische markt halen (denk aan diverse varianten champignons, cantharellen (jummie!), eekhoorntjesbrood (jummie), portabella's).
Mijn eeuwige succesrecept is paddenstoelenlasagne: feitelijk een lasagne met gewone lasagnebladen en daartussen een ragout van alle soorten paddenstoelen die ik maar kan kopen (met een scheut wijn, kruiden naar smaak).
Een degelijke paddenstoelengids is: Atlas van Nederlandse paddenstoelen door M.M. Nauta en E.C. Vellinga (1995), zie http://www.mycologen.nl/
Ik ben nog geen echt goede praktische veldgidsen voor beginners tegengekomen. Ik heb zelf de Capitool Veldgids Paddenstoelen maar die is onhandig in het gebruik en beschikt niet over een determinatiedeel, dus moet je bij elke paddenstoel alles doorbladeren tot je iets vindt dat er misschien op lijkt - beslist af te raden als je op zoek bent naar eetbare paddenstoelen.